Afscheid ex-wethouder Blok: van het drama van Antigone tot het Tirrel-dossier

HET HOGELAND – Nog één keer was Harmannus Blok bij de gemeenteraad. Om afscheid te nemen van de raad en veel complimenten in ontvangst te nemen. “In één keer van alles in de politiek, naar helemaal niks. Dat is wel even wennen, hoor,” zo zei Blok die als wethouder struikelde over het Tirrel-dossier.

Jan Willem Nanninga, fractievoorzitter van de PvdA, roemde Harmannus Blok die sedert 2008 actief is geweest in de lokale politiek van Winsum. “Toen je in 2014 wethouder werd van onderwijs, had ik er weinig vertrouwen in, een ChristenUnie wethouder op onderwijs zag ik niet zitten. Uiteindelijk lukte het je om in Baflo een brede school tot stand te brengen, een brede school op de Tirrel, het Boogplein aan te pakken en vooral het contact tussen de Winsumer ondernemers en het gemeentebestuur te herstellen. Je ging moeilijke keuzes niet uit de weg, en dat sierde je als wethouder in Winsum,” aldus Nanninga. Hij voegde er aan toe dat in de periode van de gemeente Het Hogeland Blok de scherpte, gedrevenheid minder in zich had. “Het is spijtig dat het met de Tirrel zo gelopen is,” zei Nanninga.

Burgemeester Henk Jan Bolding zag een rode draad in de politieke loopbaan van Blok. “Van de oude Griekse tragedie Antigone van Sophocles leren we hoe je verstandig moet handelen en de goden niet moet tarten. Antigone koos één keer verkeerd en zij ging daaraan ten onder. De Romeinse schrijver Cicero was adviseur van keizer Ceasar en Ceasar sloeg zijn adviezen in de wind en ging daaraan ten onder. Van Machiavelli, de politieke filosoof haal ik aan: Een bestuurder moet altijd rekening houden met hoe een situatie is en niet uitgaan van hoe die zou moeten zijn,” zei Bolding. “Het is de kunst in de politiek om het haalbare en het onmogelijke scherp te onderscheiden. Laat dit ons tot lering zijn,” zo hield hij een ieder voor.

Harmannus Blok zei  “dat je in staat moet zijn om in te schatten wanneer je moet stopen. In de Tirrel-kwestie was dat moment er. Ik blijf de politiek niet al te veel volgen. Het schijnt wijsheid te zijn dat net te doen.”/BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !