Raad akkoord met 6 ton extra voor Boogplein

HET HOGELAND – De gemeenteraad ging gisteren akkoord met een extra subsidie voor het project Boogplein in Winsum. Met algemene laconiekheid van de raad kreeg wethouder Dijkhuis een bedrag van 620 duizend los.

Het Boogplein, een dossier dat onderhand aan een twintigjarige jubileum viering toe is, heeft financiële tegenslagen. Bij de beoordeling van het huidige contract met de investeerders die er woningen willen neerzeten, zijn een aantal details over het hoofd gezien waarvoor de gemeente financieel verantwoordelijk is. De herinrichting van de openbare ruimte, het bouwrijp afleveren van het terrein en andere kosten, leveren een tekort op van ruim zes ton. Het gemeentebestuur wil van de NPG-subsidie van 3,5 miljoen voor het aanpakken van Winsum ten noorden van het Diep zes ton gebruiken voor de financieringsproblemen van de plannen ten zuiden van het Diep. Het plan voor Wierden van Waarde, met een sterk cultureel accent, voor de noordzijde is nog in een schetsfase en het Nationaal Programma Groningen heeft toestemming gegeven voor deze verschuiving.

Paul Steenman van GroenLinks verweet wethouder Dijkhuis dat deze overheveling van geld ten koste gaat van het plan voor noord: “Daar is dan minder geld voor beschikbaar en dus ook minder voor mogelijkheden.” Stefan van Keijzerswaard (VVD) verzuchtte: “Alweer een plan uit Winsum waar tekorten uit voortkomen. Het geld voor het tekort komt gelukkig uit Winsum en het is een kwestie van: nadat het kalf verdronken is, moeten we de put maar dempen.”

“Het gat van Winsum is al jaren een grote ergernis in Winsum en ook de politiek heeft er onder geleden. Maar onder de gemeente Het Hogeland is daar verandering ingekomen,” stelde Janny Klei van de PvdA. “Het plan moet doorgaan, dan maar dit bedrag erbij,” aldus Klei.

Voor de raad was het een kwestie van: toe maar, het kan niet anders en er moet een eind komen aan dat open gat dat Boogplein heet. Roelf Torringa van GemeenteBelangen hoopte dat het werk nog voor de Kerst gaat beginnen. Wethouder Dijkhuis zei daarop: “Het bestemmingsplan moet nog worden afgerond. De grond die wordt gestort voor het egaliseren van het terrein moet daarna nog inklinken. Ik kan wel toezeggen dat volgend jaar met Kerstmis met de bouw is begonnen/BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !