Laura gaat voor schoon Winsum

WINSUM – De 8-jarige Laura Buchta uit Winsum is heel begaan met de natuur en het welzijn van alle dieren. Begin vorig jaar wilde ze tijdens het wandelen met haar ouders opeens een vuilniszak mee. Om zwerfvuil op te ruimen. Dat is daarna regelmatig gebeurd, maar de afgelopen maanden is ze het heel intensief gaan doen.

In november heeft Laura – leerling van groep 5 van OBS Tiggeldobbe – bij gemeente Het Hogeland aangeklopt, met de vraag of ze kon worden ‘gesponsord’ met wat hulpmiddelen. Dat bleek helemaal geen probleem; ze kreeg de benodigdheden, waaronder drie grijpers en een rol afvalzakken.

Laura en haar ouders zijn verbaasd over de hoeveelheid afval dat ze vinden en hebben daarom besloten om per 1 januari 2021 een Instagramaccount op te starten. Om mensen enerzijds te stimuleren om mee te helpen Winsum schoon te houden en anderzijds om ouders te stimuleren dit bij hun kinderen onder aandacht te brengen. Het Instagram account is @winsum_schoon. Hierop posten ze wat ze zoal vinden en proberen daarmee iedereen bewust te maken om geen afval op straat te gooien. Laura en moeder Kasia hopen dat ook andere mensen helpen om ‘Het allermooiste dorp van Nederland’ schoon te houden.

Laura: ”Wij zien voornamelijk veel zwerfafval rondom alle scholen, op routes vanaf het station naar de scholen, in de buurt van de supermarkten en in de sloten. Het meeste wat wij tegenkomen zijn blikjes van energiedrankjes, plastic flesjes, allerlei zakjes en tegenwoordig steeds meer mondkapjes.”

“Wij zouden iedereen willen vragen om meer aandacht te geven aan dit probleem. Hopelijk kunnen we o.a. de jeugd stimuleren om het afval in de daardoor bestemde afvalbakken te gooien. Wij hebben zo’n mooie natuur, allerlei dieren, vogels, insecten…..laten wij daar met z’n allen goed voor zorgen”, vult haar moeder aan.

Laura en haar moeder hopen naast de inwoners van Winsum ook de mensen in andere dorpen te ‘besmetten’ om zo een schone omgeving te creëren in de gemeente Het Hogeland.

Moeder Kasia tot slot:”Laura en veel van haar vriendinnen en vrienden zouden hier heel erg blij van worden. De toekomst is van onze kinderen!”/AT

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.