Bas van ’t Wout nieuwe minister ‘van aardbevingen en gaswinning’ 

DEN HAAG – Bas van ’t Wout wordt de nieuwe demissionair minister van Economische Zaken. Hij volgt Eric Wiebes op, die vorige week opstapte vanwege zijn verantwoordelijkheid in de toeslagenaffaire. Wiebes wilde niet net als de rest van het gevallen kabinet demissionair aanblijven.

Wiebes had onder meer het aardbevingsdossier in portefeuille. Hij besloot de gaskraan volledig dicht te draaien, maar de versterkingsoperatie kwam onder zijn leiding niet van de grond. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken nam in 2019 een deel van zijn taken binnen het aardbevingsgebied over.

Van ’t Wout (41) is nu staatssecretaris van Sociale Zaken. Het is een baan die hij ook nog maar kort heeft, want hij verving Tamara van Ark deze zomer toen die minister voor Medische Zorg werd.

De nieuwe demissionair minister van Economische Zaken was eerder vicefractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Hij begon in Den Haag als politiek assistent van Mark Rutte, toen deze staatssecretaris was in het kabinet-Balkenende II.

Mogelijk toekomstig fractievoorzitter

Van ’t Wout begon zijn politieke loopbaan net als Rutte bij de JOVD, de aan de VVD gelieerde politieke jongerenorganisatie en geldt als een vertrouweling van de premier. Hij wordt getipt om ook in het volgende kabinet toe te treden, als de VVD daar weer inkomt, en voor het fractievoorzitterschap.

D66-minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken neemt tot het aantreden van het nieuwe kabinet de taken van Van ’t Wout waar.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !