Jonge zeearend brengt vogelaars in beweging na verlaten ouderlijk nest

LAUWERSMEER – Het is wat drukker met vogelaars in het brede gebied rond het Lauwersmeer sedert de website van het Nationaal Park Lauwersmeer op 18 januari bekend maakte dat dat een van de gezenderde jonge zeearenden het ouderlijk nest heeft verlaten.

Al jaren broedt er een paartje zeearenden in Nationaal Park Lauwersmeer. Het gebied heeft alles wat ze nodig hebben: rust, ruimte, een veilige broedplek en een rijk gedekte tafel. Dit jaar leverde dat twee mannelijke jongen op. Beide broers zijn op 10 juni door de Werkgroep Zeearend Nederland geringd. En daarbij is één van de jongen met een zender uitgerust, zodat deze vrijwel dagelijks gevolgd kan worden.

De gezenderde jonge zeearend heeft na vele maanden zijn “ouderlijk huis” verlaten en is begonnen aan zijn eerste uitstapje. Op 15 januari was hij neergestreken in Nationaal Park De Alde Feanen, enige tientallen kilometers ten zuidwesten van Nationaal Park Lauwersmeer. Of de jonge zeearend hier lang zal blijven hangen is maar de vraag. De komende tijd zal hier duidelijkheid over geven. Jonge zeearenden kunnen vele jaren rondzwerven, voordat ze zich in een nieuw broedgebied vestigen. De komende jaren staat onze jonge zeearend voor de grote uitdaging te overleven en een geschikt broedgebied en een partner te vinden. Daar heeft hij gelukkig nog wel alle tijd voor. Zeearenden zijn pas na 5 jaar volwassen.

Voor wie de jonge zeearend wil volgen, klik hier.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !