Gemeenteraad vangt bot bij Instituut Mijnbouwschade

HET HOGELAND – Vriendelijk doch pertinent is de voorzitter van het Instituut Mijnbouwschade Groningen in het afwijzen van het verzoek van de gemeenteraad om de westelijke dorpen van de gemeente Het Hogeland toch nog in aanmerking te laten komen voor compensatie van waardedaling als gevolg van de aardbevingen.

In de raadsvergadering van 25 november 2020 signaleerde Kor Berghuis CDA) dat dorpen als Niekerk, Ulrum, Zoutkamp en Lauwersoog niet in aanmerking komen voor compensatie van de waardedaling. Deze dorpen vallen buiten de opgestelde richtlijnen. De raad besloot dat het college en de raad gezamenlijk een brief sturen naar het IMG met het verzoek om deze dorpen alsnog in aanmerking te laten komen voor deze regeling. In de brief aan het IMG wijst het gemeentebestuur er op dat er sprake is van ernstige onredelijkheid in de uitkomsten van de vaststelling van de gebieden die voor compensatie in aanmerking komen. Men vraagt om een hardheidsclausule om huiseigenaren in deze dorpen alsnog onder de regeling voor de compensatie van de waardevermindering te laten vallen.

Het IMG reageert op dit verzoek met een pertinente afwijzing. Het stelt dat bij het vaststellen van de gebieden die voor de regeling in aanmerking komen ruimhartig met de gegevens en criteria is omgegaan. Het IMG baseert zich op postcodegebieden en het percentage schade dat daarin voorkomt. Voor 40 procent of meer is het evident dat huizen aan waardedaling onderhevig zijn. Tussen de 20 en 40 procent, zo stelt de regeling, is het niet uitgesloten dat waardedaling aan de aardbevingen zijn toe te schrijven. In de westelijke dorpen komt het percentage schademeldingen niet boven de tien procent. Het IMG stelt dat het nog een keer zorgvuldig naar de cijfers heeft gekeken en niet tot de conclusie kan komen dat er sprake zou zijn van waardevermindering./BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !