Waddenvereniging staat open voor inzet visserij binnen CleanUpXL

HET HOGELAND – Deze week heeft de Nederlandse Vissersbond een goed gesprek gevoerd met de Waddenvereniging over de mogelijke rol van vissers in het initiatief CleanUpXL. Ondanks dat de Waddenvereniging en de Nederlandse Vissersbond op veel gevoelige dossiers vaak lijnrecht tegenover elkaar staan, kon er met de focus op ‘een schone zee’ een prettige hoor en wederhoor plaatsvinden.

“De Waddenvereniging en de Nederlandse Vissersbond staan binnen veel dossiers vaak lijnrecht tegenover elkaar. Nu laten we samen zien dat goede gesprekken ook mogelijk zijn. Dat we elkaar kunnen respecteren op punten en in het belang van de natuur ook samen kunnen werken”, zegt Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond.

Bij het gesprek waren namens de Waddenvereniging Lutz Jacobi (Directeur) en Ellen Kuipers (Projectleider CleanUpXL) en namens de Nederlandse Vissersbond Johan Nooitgedagt en Egbert van der Tuin aanwezig.

Met de Waddenvereniging is onder andere gesproken over de inzet van de LO-28 bij de bergingswerkzaamheden van de MSC Zoe containers, via het pilotproject ‘Hot Spot Net Catching’. De Nederlandse Vissersbond wilde hierin recht zetten dat de inzet van de LO-28 wel degelijk verschil heeft gemaakt bij het opruimen van de zogenaamde ‘hotspots’ waar afval van de MSC Zoe is weg gevist. De Waddenvereniging gaf tijdens het gesprek aan hier niet aan te twijfelen en daar eerder ook niet aan getwijfeld te hebben. Blijkbaar is er foutieve berichtgeving ontstaan, die niet bij de Waddenvereniging vandaan kwam.

Projectaanvraag CleanUpXL

Verschillende vissers en visserijbestuurders reageerden eerder verbolgen over het feit dat de Waddenvereniging, Stichting De Noordzee, Stichting Duik de Noordzee schoon en de Natuur- en Milieufederaties een projectaanvraag hebben ingediend en er vanuit de Nationale Postcodeloterij geld beschikbaar is gesteld,  zonder de visserij daarvoor te benaderen of over in te lichten. Dit terwijl de visserij op vele fronten actief is met het inzamelen van afval, waaronder Fishing for Litter.

Hierop gaf de Waddenvereniging aan al een hele tijd bezig te zijn geweest met het opstellen en indienen van een projectaanvraag. Bij het opstarten van een projectaanvraag zijn  volgens de Waddenvereniging ook visserijbestuurders benaderd voor deelname aan deze aanvraag, maar zij gaven in een vroeg stadium aan hier geen heil in te zien. Het project is nu goedgekeurd en de toegezegde gelden van de Nationale Postcodeloterij maken nu veel mogelijk wat eerst onmogelijk leek.

De Waddenvereniging en de Nederlandse Vissersbond hebben afgesproken situationeel samen te willen werken om waar mogelijk afval uit de zee te halen. Het gezamenlijke doel staat onomstotelijk vast: we profiteren allemaal het meest van een schone zee. De vissers in het bijzonder, omdat uit een schone zee alleen maar extra gezonde vis en garnalen kunnen komen. Waar nodig en mogelijk wordt dus binnen het initiatief CleanUpXL de hulp van vissers ingeroepen.

Concrete afspraken zijn er nog niet gemaakt, daar is het nog te vroeg voor. Echter worden vissers al wel gevraagd om ogen en oren open te houden en waar te nemen waar hotspots van afval zijn en deze te noteren. Dit kan doorgegeven worden aan de Nederlandse Vissersbond via secretariaat@vissersbond.nl.

Naast het initiatief CleanUpXL gaat Fishing for Litter ook gewoon door. De Nederlandse Vissersbond is groot voorstander van dit initiatief – waarbij vissers afval uit hun netten zoveel mogelijk gescheiden opslaan aan dek en apart afgeven in Nederlandse visserijhavens – en is daarvoor ook partner van de Green Deal Visserij voor een Schone Zee.

Van: Nederlandse Vissersbond

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.