Aantal toeristische overnachtingen kelderde met dertig procent

HET HOGELAND – Het aantal toeristische overnachtingen in Nederland is in 2020 vergeleken met een jaar eerder met 30 procent afgenomen naar 86,2 miljoen. Vooral hotels en groepsaccommodaties zagen het aantal overnachtingen afnemen. Door een sterke toename van het aantal binnenlandse gasten in de zomerperiode, daalde het aantal overnachtingen bij campings en huisjesterreinen minder hard. Dat meldt het CBS op basis van voorlopige jaarcijfers.

Hoewel het eerste kwartaal van 2020 volgens een normaal patroon verliep, nam vooral in het tweede kwartaal het aantal overnachtingen in de Nederlandse logiesaccommodaties vergeleken met een jaar eerder sterk af, met 71 procent. Na een minder slecht derde kwartaal, in het bijzonder voor de campings en huisjesterreinen, liep het aantal overnachtingen in het vierde kwartaal met 54 procent terug naar 4,7 miljoen. In totaal bezochten 27,6 miljoen gasten vorig jaar de Nederlandse logiesaccommodaties, 40 procent minder dan een jaar eerder.

Hotelgasten blijven weg uit grote steden

Hotels en groepsaccommodaties zagen in 2020 het aantal overnachtingen het meest teruglopen naar achtereenvolgens 29,1 miljoen (-47 procent) en 2 miljoen (-55 procent). Voor de hotels komt dit vooral door een daling van het aantal overnachtingen van buitenlandse gasten met 65 procent. Het wegblijven van hotelgasten uit het buitenland was vooral goed te zien in de grote steden. Hotels in Amsterdam boekten 72 procent minder overnachtingen. Ook het aantal overnachtingen van Nederlandse gasten dat naar de hoofdstad kwam daalde, met 45 procent. In Den Haag was de daling van het aantal hotelovernachtingen van buitenlandse gasten nog het kleinst (39 procent). Het aantal hotelovernachtingen van Nederlandse gasten daalde er met 44 procent.

PLAATJE

In totaal werden er vorig jaar 21 miljoen nachten op de Nederlandse campings doorgebracht (-4 procent). Het aantal overnachtingen van Nederlandse gasten steeg omdat Nederlanders voor lange vakanties vaker voor binnenlandse vakantiebestemmingen kozen, mede door de mooie zomer. Het aantal Nederlandse gasten op campings bleef met 2,9 miljoen ongeveer gelijk aan 2019. Maar omdat ze daar gemiddeld langer verbleven, nam het aantal overnachtingen met 10 procent toe. Deze toename was echter niet voldoende om de daling van het aantal overnachtingen van buitenlandse gasten (-42 procent) te compenseren. De daling van het aantal overnachtingen van Nederlandse gasten op de huisjesterreinen was in 2020 relatief klein, terwijl daar ook de buitenlandse gasten wegbleven.

In  Groningen, Friesland en Zeeland toename van overnachtingen van Nederlandse gasten

Het aantal overnachtingen in logiesaccommodaties liep in alle provincies terug. In Noord- en Zuid-Holland was de daling met respectievelijk 53 procent en 35 procent het grootst, in Friesland en Groningen was de daling het kleinst (8 procent en 10 procent).

Sommige provincies zijn een gewild vakantiedoel voor Nederlandse gasten. Groningen, Friesland, Zeeland en in mindere mate Flevoland kenden in 2020 een toename van het aantal overnachtingen van Nederlandse gasten. Mede door de ingestelde vlieg- en reisbeperkingen bleven vooral de intercontinentale gasten in 2020 weg. Het aantal overnachtingen van gasten uit België en Duitsland namen respectievelijk met 56 procent en 43 procent af, het aantal overnachtingen van gasten uit Amerika, Azië en Oceanië daalde tegelijkertijd met meer dan 80 procent. Ook de gasten uit het Verenigd Koninkrijk, die normaliter een belangrijke toeristische markt vormen voor Nederland en vooral voor Amsterdam, verbleven veel minder in ons land. Dat aantal nam af met 74 procent ten opzichte van 2019./BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !