Next Generation Shipyards Lauwersoog bouwt nieuw onderzoeksschip NMF

LAUWERSOOG – Schepenbouwer Next Generation Shipyards gaat de vervanger van onderzoeksschip RV Stern van National Marine Facilities (NMF), onderdeel van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), bouwen.

De bouw van de research vessel (RV) Wim Wolff, die de RV Navicula vervangt, is dit jaar al begonnen. Ook het oceaangaande schip RV Pelagia wordt nog vervangen.

De RV Stern is het kleinste schip van de onderzoeksvloot. De vervanger, de RV Adriaen Coenen (vernoemd naar de 16de-eeuwse Scheveningse vishandelaar, veiligmeester van zeevis en amateur-ichtyoloog)is naar verwachting in het voorjaar van 2022 klaar.

Geschikt voor ondiepe wateren

Het kleine schip zal met een maximale diepgang van 1 meter ook geschikt zijn om in ondiepe wateren te varen of zelfs droog te vallen. Bovendien wordt het uitgerust voor het flexibel en snel verzamelen van onderzoeksmateriaal. Dit materiaal kan vervolgens op de faciliteiten van het nabije instituut verder worden verwerkt.

Er kunnen 12 wetenschappers, assistenten, studenten en andere passagiers werken op het schip, daarnaast komt er plaats voor twee bemanningsleden.

Voor onderzoeksactiviteiten zal het schip worden voorzien van hijswerktuigen, een ruim dek – met ruimte voor 2 rubberboten of een 10ft container – natte en droge laboratoria, ICT-infrastructuur en communicatiemiddelen.

Bij de energieopwekking wordt zo min mogelijk CO2 uitgestoten en het energieverbruik wordt beperkt.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !