Omwonenden sportpark Winsum krijgen excuusbrief van gemeentebestuur

WINSUM – Omwonenden van het Sportpark Winsum-West krijgen een brief van het gemeentebestuur met excuses voor de gang van zaken rond het zonnepark op het sportcomplex. Wethouder Theo de Vries: “Er had beter gecommuniceerd moeten worden.”

Omwonenden klaagden in een brief aan de raad dat in september 2019 een overleg is geweest waar ook de mogelijkheid van deelname aan het zonnepark op het sportpark ter sprake is geweest. Ze hebben daar niets meer over gehoord. Tot hun verbazing blijkt er een kant en klaar plan te liggen van de Stichting Schilligehamster Zon waarin sportverenigingen een zonnepark willen aanleggen. Het gaat om de parkeerplaats van het sportcomplex waar een carport komt met 650 zonnepanelen, goed voor 260 kWp. Het gemeentebestuur wil  zo’n 40 duizend euro beschikbaar stellen voor de voorbereidingskosten en 80 duizend voor de staalconstructie van het panelendak. De stichting krijgt volgens het voorstel een lening van 155 duizend euro, met een looptijd van 16 jaar. De opbrengst van de stroom is volgens de business-case voor de stichting voldoende om deze lening te kunnen dragen.

Kick Mulder van GemeenteBelangen hekelde de gang van zaken: “De gemeente heeft een beleid voor kleinschalige energieparken waar omwonenden ook van zouden moeten profiteren. Waarom is hier niet voor gekozen? Dan hadden de buurtbewoners ook kunnen meedoen, zoals hun is voorgespiegeld.” Wethouder de Vries “Er is in september 2019 met de bewoners gesproken en daar zijn verschillende opties aan de orde geweest. De bewoners zijn niet meegenomen in de verdere ontwikkeling van de plannen. Ik betreur dat het zo gelopen is maar ik kan daar niets aan doen. De stichting staat wel open voor een gesprek met de bewoners en ik zal hun daar in een brief ook op wijzen.” Of er nog mogelijkheden zijn om omwonenden van het sportpark van het zonnepanelenpark te laten profiteren, zei De Vries: “Dat is aan de stichting. Daar kan ik niet voor spreken.”/BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !