Garantstelling en parkeerplaatsen voor Werelderfgoedcentrum

HET HOGELAND – De gemeente Het Hogeland is enthousiast over de komst van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee. “Hogelandsters kunnen straks echt trots zijn op het centrum”, aldus wethouder Mariëtte de Visser. Het WEC-W moet een beleefcentrum voor jong en oud worden.

Het centrum zal veel bezoekers en toeristen trekken. Hiervan zullen horeca en toerisme in de omgeving profiteren. Het WEC-W zal niet alleen banen opleveren, maar ook bijdragen aan het behoud van dit unieke natuurgebied. Zo zorgen onderzoek en onderwijs in het centrum straks voor meer kennis over de Waddenzee, dat in 2009 door UNESCO werd aangewezen als werelderfgoed.

Garantstelling

De gemeente wil daarom garant staan voor een lening die Stichting Werelderfgoedcentrum Waddenzee wil afsluiten. De stichting heeft het geld nodig om de bouw van het WEC-W te betalen. Hoe hoog de lening wordt, is nu nog niet precies duidelijk. De gemeente zal garant staan voor een bedrag tot maximaal € 9 miljoen. De Stichting WEC-W voert momenteel een wervingscampagne en hoopt zo geld voor de bouw op te halen. De lening kan lager worden, als die campagne succesvol verloopt.

Extern onderzoek

Het gaat om veel geld en de gemeente heeft weinig ervaring met dit soort aanvragen. Uit voorzorg heeft de gemeente daarom een extern bureau, Ecorys uit Rotterdam, onderzoek laten doen naar de garantstelling. Stel dat de stichting de lening niet kan afbetalen, dan zal de gemeente dat moeten doen. Uit het onderzoek van Ecorys blijkt dat dit risico voor de gemeente erg klein is.

Nu het college van burgemeester en wethouders een voorlopig besluit heeft genomen om de garantie te verlenen, kan de gemeenteraad nog wensen en/of bedenkingen meegeven over de garantstelling. Het college neemt deze mee in het uiteindelijke besluit.

Provincie en Waddenfonds

De bouw van het WEC-W kost € 26,3 miljoen. De provincie Groningen en het Waddenfonds betalen daarvan het grootste deel, namelijk € 15,8 miljoen. De garantstelling van de gemeente betekent dat nog dit jaar najaar begonnen kan worden met de bouw van het centrum.

Parkeren

Lauwersoog mag met de komst van het Werelderfgoedcentrum Waddenzee (WEC-W) op veel extra bezoekers rekenen. De bezoekers hebben straks wel een plek nodig om de auto te parkeren. De gemeente Het Hogeland zal daarom de aanleg van extra parkeerplaatsen verzorgen. De parkeerplaatsen komen op terreinen van de provincie Groningen en Rijkswaterstaat. De kosten voor aanleg, beheer, onderhoud en huur zijn volledig voor rekening van de Stichting WEC-W. De gemeente sluit hiervoor een huurovereenkomst met de stichting. Om de toestroom van bezoekers in goede banen te leiden worden bezoekers en toeristen straks zoveel mogelijk gescheiden van bedrijfsverkeer.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !