Oude kastanjeboom bij borg Verhildersum neemt persoonlijk afscheid

LEENS – Op landgoed Verhildersum staat naast de brug die toegang geeft tot de borg een oude dikke kastanjeboom die ernstig ziek is. De boom is zo goed als dood, helemaal hol van binnen, het hout binnen in de stam is zacht als een spons. De boom staat op een gevaarlijke plek waar veel publiek komt. Het is triest om afscheid te moeten nemen van de fraaie oude boom, maar het kan niet anders.

De boom is er zelf ook klaar mee en vertelt over zijn belevenissen in de tijd dat Edzard en zijn zussen nog op de borg woonden, zo rond 1670. Op de stam is een QR code bevestigd. Scan de code met de telefoon en hoor het verhaal. Bij uitstek geschikt voor kinderen. De kap is gepland rond 31 maart, op voorwaarde dat uit het faunaonderzoek blijkt dat er geen vogels broeden in de holtes van de boom.

Alles is gedaan om de boom te redden

In de afgelopen decennia is de boom al in verval geraakt. Een boomchirurg heeft twee grote takken al gespalkt met een trekstang. Maar de houtrot is nu in de stam geslagen. Het is niet verantwoord te wachten tot er blad aan de boom komt, waardoor de takken zwaar worden en spontaan kunnen afbreken. De gemeente Het Hogeland heeft in verband met het veiligheidsrisico een kapvergunning verleend. Uiteraard wordt er een nieuwe boom geplant. Dat kan geen kastanjeboom zijn, omdat die dan ook met de kastanjeziekte besmet kan raken. Waarschijnlijk wordt het een linde, daar staan er al meer van rondom de borg. Voordat de werkzaamheden kunnen starten, wordt er een flora- en faunascan uitgevoerd. Als hieruit blijkt dat er vogels in één van de holtes broeden, moet de kap uitgesteld worden tot na de zomer.

De kap en de flora- en faunascan worden uitgevoerd door Landschapsbeheer Groningen, waarmee Verhildersum samenwerkt om het onderhoud van de singels en de bomen op de landerijen te verzorgen. Er blijken ook Essen ziek, dus de komende tijd moeten er nog meer bomen worden opgeruimd. Een scan heeft uitgewezen dat er veel achterstallig onderhoud is aan het groen, Verhildersum zoekt nog fondsen om het onderhoud te kunnen financieren.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !