Brandweer Baflo oefent met nieuw specialisme

BAFLO – De Veiligheidsregio Groningen gaat alle grootwatertransport systemen in de provincie vervangen. De brandweerkorpsen Groningen stad, Baflo, Delfzijl en Veendam krijgen de zogenaamde WTS in gebruik. De systemen worden bij grote branden door de brandweer ingezet om alle brandweerwagens van voldoende water te voorzien.

De huidige WTS’en zijn verouderd. Het nieuwe systeem bestaat uit een slangenbak met daarin drie kilometer aan slangen, plus een aanhanger met een krachtige pomp. Het gebruiksgemak van de systemen is sterk verbeterd en ook beschikt het systeem over een lier en lichtmast. Het opruimen van de slangen wordt vergemakkelijkt dankzij een een ingebouwd slangenopruimsysteem.

In de slangenbak bevindt zich drie kilometer aan slangen

Het systeem kan 4000 tot 8000 liter water per minuut leveren, afhankelijk van de te overbruggen afstand. Momenteel worden de brandweermensen van de ontvangende korpsen opgeleid om met het systeem te werken. Het bedrijf Hytrans Systems BV heeft de WTS’en geleverd.

Het opruimen van de slangen gaat gemakkelijk dankzij een ingebouwd opruimsysteem

Vier afgevaardigden uit Baflo oefenden zaterdag in Groningen. Het korps zal de het systeem in gebruik nemen zodra de trainingen klaar zijn en er een geschikte plek is gevonden voor het voertuig. Momenteel is er geen extra ruimte in de huidige kazerne. In afwachting van een nieuw te bouwen kazerne zal een alternatieve locatie gezocht worden.

De aanhanger met ingebouwde pomp, om water uit kanalen en andere grote wateren te pompen

Tekst + foto’s: ProNews

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !