Pak die hondenkakstoepvervuilers keihard aan

Ja, als eenvoudige eigenaar van een mooie hond – Lara, de Tervurense herder, nu al door scouts gespot voor het nationaal kampioenschap – zal ik mij eens rustig en weloverwogen beklagen over de hondeneigenaren die zich ernstig misdragen.

Héél veel hondenbezitters zijn normale, nette mensen. Met peper-en-zout hondjes, met joekels, en wapperende staarten, nukkige, en brave honden, met stamboom of van een soort dat tot niks is terug te brengen. Er zijn zelfs heel kleine hondjes die door dames in het vest aan de borst worden gekoesterd (ik wou dat ik ook zo één hondje was). Daarom dragen die dames van die losse vesten. En al die nette mensen hebben het hondje aan de lijn in de bebouwde kom en laten die beesten niet kakken in de voortuin van iemand anders, op de stoep, in weitjes, speeltuinen, voetbalveldjes. En het is zo voor de hand liggend dat je er geen woorden vuil aan zou hoeven te maken. Iedereen, moeder met wandelwagen of peuter of kleuter, jonge ouderen met Noorse wandelstokken, zeer oude jongeren met rollator, gewoon u en ik zonder iets bijzonders, wij allen hebben recht op een stoep zonder poep, wij hebben er recht op niet lastig gevallen te worden door loslopende honden als we wandelen, fietsen, of zelf met de hond lopen. Wij allen hebben recht op strontvrije speeltuinen, parkjes, weitjes, parkeerplaatsen, bankjes, ommetjes, paadjes en noem maar op.

Het is misselijk als je hond een wandelaar of hardloper lastig valt. Het is crimineel als je hond achter een fietser aanjaagt. Je bent een smeepijp als je hond de stoep of voortuin of inrit van iemand anders onder kakt.

Gewoon een beetje normaal netjes zijn, hond aan de lijn, buiten het dorp mag-ie los met oog voor wandelaars en fietsers. En als-ie verkeerd poept, een plastic zakje en de boel oppakken en in een vuilnisbak gooien. Let op: dit is plastic dus in de Grijze Bak! En gaat het nog fout, even een tikje zodat de drol in de goot belandt of diep in de berm. We doen dit allemaal in meerdere of mindere mate nauwkeurig omdat we zo zijn opgevoed en onze honden dat geleerd hebben.

En helaas, heb je hondenbaze(n)ressen die gewoon hun hond lukraak laten schijten. En daarvoor is het nodig dat de gemeenteraad een Algemeen Plaatselijke Verordening heeft opgesteld, een wettelijke regeling dus, om deze labbekakkers in het gareel te houden, die mispunten aan de riem te leggen, aan de schuifketting desnoods. Krachtens de Gemeentewet art.149 heeft onze geliefde gemeenteraad – net als alle andere gemeenteraden in Nederland – die hondenoverlast aan banden gelegd, bij ons in artikel 2.57 van die APV. Het staat er wat harder opgeschreven dan ik hierboven heb uitgelegd. Je hebt je gewoon aan de hondenwet te houden, zoals u en ik dat als normale, nette, vriendelijke mensen – de zwijgende meerderheid – dat uit zichzelf al doen, zonder een anti-hondendrollenwet.

Het ergste is dat mensen ons aankijken op het gedrag van die hondenhufters. Zij denken dat u en ik ook zó zijn. En dat onze hond ook zó is. Lieve burgers, discrimineer ons niet vanwege het wangedrag van een klein groepje!

Die APV deugt trouwens niet helemaal. Daar staan geen boetes in. Voor mijn geliefde raadsleden de suggestie om er aan toe te voegen: stront op de stoep, 450 euro boete of drie dagen hechtenis. Hond niet aan de lijn, 450 euro boete of drie dagen hechtenis. Handhaving door de BOA. Zo, ga maar eens een weekje brommen in de petoet, dan leer je het wel.

Tijl Uilenpieghel

 

 

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !