Geen officiële Dodenherdenkingen in Het Hogeland

HET HOGELAND – Net als vorig jaar worden er in de gemeente Het Hogeland geen officiële Dodenherdenkingen gehouden. Wel worden er verspreid door de gemeente kransen gelegd. Dat gebeurt door plaatselijk comités en door leden van het college van burgemeester en wethouders en raadsleden.

Op de Joodse begraafplaats in Leens onthult burgemeester Henk Jan Bolding het monument ‘Levenslicht’. Dat bestaat uit een kunstwerk waarin 212 lichtjes zijn verwerkt. Elk lichtje staat voor een omgebrachte Joodse inwoner van Het Hogeland. ‘Levenslicht’ is een creatie van kunstenaar Daan Roosengaarde. Een deel van dat kunstwerk, waarin in totaal 104.000 lichtjes zijn verwerkt, werd vorig jaar door Het Hogeland aangekocht. Het krijgt een definitieve plek in Leens. Van de onthulling wordt een videoproductie gemaakt die om 20.30 uur te zien is bij Omroep Het Hogeland. De film is later ook te bekijken op het Youtube-kanaal van de gemeente.

Burgemeester Henk Jan Bolding is ’s avonds tijdens de twee minuten stilte aanwezig in Bedum. Hij legt samen met een beperkt aantal leden van het plaatselijke herdenkingscomité een krans bij het monument op de hoek van de Schoolstraat en de Grotestraat. Hij houdt er verder een toespraak die door het comité live wordt gestreamd. Een video van de toespraak is in de loop van 5 mei te zien op de sociale mediakanalen van de gemeente.

’s Morgens en ’s middag leggen de leden van het college en een aantal raadsleden kransen bij verschillende monumenten in de gemeente. Foto’s van die kransleggingen worden opgenomen in de video die op 5 mei verschijnt.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !