Bewonder de laatste stinzenplanten van het jaar in Domies Toen

PIETERBUREN – Het is wat het weer betreft een bijzonder jaar. De laatste weken is het guur en koud weer. Dit heeft ook effect op de bloeitijd van de planten. Vanaf januari tot eind mei, begin juni staat de bloei in Domies Toen in het teken van de stinzenplanten.

Met stinzenplanten bedoelen we een groep planten die van oorsprong in een regio alleen als ingevoerde sierplant voor kwam in landgoederen, boerenhoeven, pastorietuinen en dergelijke. Het opvallende van deze planten is dat zij zich daar op eigen kracht hebben weten te handhaven. Het zijn voornamelijk voorjaarsplanten met opvallende bloemen. Door het wat koude voorjaar, dit jaar, en het uitblijven van langere warmere periodes is de bloeiduur van b.v. het sneeuwklokje, krokus en narcis en holwortel langer dan normaal, maar ja, alles raakt een keer uitgebloeid. Toch is er nog een behoorlijk grote groep stinzenplanten die nog moeten gaan bloeien en de moeite van het bekijken waard zijn. Bij een rondgang door de tuin zagen we dat er vele soorten op uitkomen staan.

Wat mag u nog verwachten: De laatste kievitsbloemen, prachtig bij de vijver tussen gulden boterbloem, de dichtersnarsis, spierwit met een heel klein geeloranje kroontje, de bos- en Spaanse boshyacint staan op uitkomen en de Turkse lelie staat in knop.

En natuurlijk is er het Haarlems klokkenspel. Dat is een bijzondere plant. Die plant werd gehouden in kruidentuinen omdat zij geneeskrachtig zou zijn tegen nierstenen. Het was de tijd van de signatuurleer. Als een onderdeel van een plant op een orgaan of kwaal leek had zij daar een geneeskrachtige werking op. De minuscule bolletjes lijken op nierstenen dus van daar dat men dacht dat ze tegen nierstenen was en daarom gekweekt werd. Het bijzondere is dat ze de dubbele bloeivorm is van de knolsteenbreek, een wilde plant. Knolsteenbreek kwam in Veenwouden bij de Schierstins voor en werd daar door de mensen stinzebloumkes genoemd. Later toen men stinzenplanten als groep ontdekte werd de naam voor deze groep planten hiervan afgeleid. De bloei van de laatste stinzenplanten komt er nog aan.

Iedere plant met haar pracht en verhaal. Op de stinzenmonitor kunt u kijken welke stinzenplanten er momenteel in bloei staan. Maar er zijn er nog meer, dus kom naar de tuin want er bloeit genoeg.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !