Kuikens in het land, poes in de mand

HET HOGELAND – Weidevogels en hun kwetsbare kuikens hebben het moeilijk. Dit heeft verschillende oorzaken. Een daarvan is dat ze ten prooi vallen aan katten. ‘s Nachts zijn de kuikens op de grond extra kwetsbaar omdat hun ouders het gevaar niet zien aankomen en zo de aanvaller niet kunnen wegjagen. Help de weidevogelkuikens! Houd je (boerderij)kat in het voorjaar binnen als het donker is.

Wanneer een legsel verloren gaat, en het niet te ver in het broedproces is, proberen kieviten het gewoon weer. Zodra het lukt en het eerste ei is gelegd, volgt meestal op dag vijf het laatste ei. Dan start het broeden, wat ongeveer 25 dagen duurt, met als resultaat kuikens! Al snel, meestal de dag erop, gaan deze jonge vogels zelfstandig de wijde wereld in op zoek naar eten. Ze hebben per dag rond de 800-5000 prooidiertjes nodig om te overleven. Dit is afhankelijk van hoe oud ze zijn en welke prooidiertjes ze vangen. Met de snavel naar beneden zoeken ze naar voedsel op de grond.  Qua energie neemt dit veel van de kievitskuikens. Er wordt dan ook wel gezegd, elk stapje is een hapje. Hoe dichterbij ‘huis’ eten, des te groter de kans op overleven.

De kuikens trekken momenteel volop naar de plas dras gebiedjes. Hierbij hebben ze hun ouders nodig voor de bescherming tegen vijanden zoals kraaien, meeuwen, reigers, kiekendieven, hermelijnen, wezels, bunzings én huisdieren… De poes staat namelijk hoog in de lijst van predators!

Poes in de mand

Help kievitskuikens, maar ook andere jonge weidevogels overleven! Hoe? Door je kat ‘s avonds binnen te houden. In het donker zijn kuikens op de grond extra kwetsbaar, omdat hun ouders het gevaar niet zien aankomen. Daarnaast gaan katten juist dan graag op jacht. Huis- en boerderijkatten leggen hierbij kilometers af en hebben naast muizen ook kuikens op het menu. Daarom is het advies van half april tot en met juni: kuikens in het land, poes in de mand!

Met dank aan It Fryske Gea voor tekst en filmpje.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !