Online lezing: Als de zon (deels) verdwijnt

LAUWERSOOG – Wil jij weten hoe je op donderdag 10 juni van 11:19 tot 13:31 uur de maan gedeeltelijk voor de zon kunt zien schuiven, volg dan de online lezing van dr. Michael Wilkinson (Rijksuniversiteit Groningen), sterrenkundige en informaticus en bestudeert in zijn vrije tijd de zon.

„Een totale zonsverduistering is één van de meest indrukwekkende astronomische verschijnselen,” schrijft Wilkinson. „Zelfs een gedeeltelijke verduistering, zoals die van 10 juni 2021 is imposant. In de lezing vertel ik wat een zonsverduistering is, hoe je hem veilig kunt waarnemen of fotograferen, en wat er zoal verder op de zon te zien is. Aan het eind laat ik een film zien van de totale zonsverduistering van 2017 in de VS.”

Op 10 juni lijkt dan alsof er een hapje uit de zon genomen wordt. Je kunt dit bijvoorbeeld zien met een eclipsbril of zonnetelescoop. Bij helder weer zullen we dit in Nederland van begin tot eind kunnen volgen.

Deze online lezing wordt verzorgd door de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met Nationaal Park Lauwersmeer en Staatsbosbeheer, in het kader van het programma -‘Donkerte van de Wadden’.

De lezing op donderdag 27 mei duurt van 20:00 tot 21:00 uur. De link staat op de website www.np-lauwersmeer.nl (ga naar de activiteitenkalender en klik op de activiteit)

Deelname is gratis.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !