Waarom het donker moet blijven

De duisternis beleefbaar maken, dát is waar het programma Donkerte van de Wadden voor staat. Door toeristen, bewoners en ondernemers de kracht, pracht en waarde van donkerte te laten ervaren en beleven langs de Waddenkust en op de Waddeneilanden, wil het programma Donkerte van de Wadden de bewustwording over de noodzaak van het behoud van deze duisternis vergroten. Vanaf nu kan iedereen voor meer informatie over donkerte terecht op op de nieuwe website www.donkertevandewadden.nl

Achter de schermen is er samen met de deelnemende organisaties en Visit Wadden hard gewerkt aan een nieuwe website, waarop iedereen vanaf nu terecht kan voor een eerste kennismaking met de donkertebelevings- en kennisprojecten. Deze inhoud wordt de komende tijd steeds verder uitgebouwd, met onder andere een activiteitenkalender, actualiteiten en wetenswaardigheden. Ga gauw naar www.donkertevandewadden.nl en beleef het mee!

Belangrijkheid van donkerte

Er is steeds meer bekend over de rol die een donkere nacht speelt in het welbevinden van mens, dier en biodiversiteit in het algemeen. Kunstlicht heeft invloed op de gezondheid van de mens. Het verstoort de biologische klok en zorgt daardoor voor meer kans op aandoeningen zoals obesitas, depressie en slaapstoornissen. Niet alleen de mens is afhankelijk van licht, ook planten en dieren. Vogelsoorten die niet weten wanneer ze moeten migreren, insecten die hulpeloos afvliegen op lantaarnpalen en schildpadbaby’s die niet weten hoe ze de oceaan moeten vinden: het zijn allemaal gevolgen van lichtvervuiling. Kunstlicht ontwricht ecosystemen.

Denk daarnaast aan de sterrenhemel. Vroeger waren er duizenden sterren aan de hemel waar te nemen, maar tegenwoordig zijn er in een grote stad slechts een handjevol te zien. Als er niks gebeurt, verdwijnt de kernkwaliteit donkerte en is over vijfentwintig jaar nergens in Europa de Melkweg nog te zien. Een van de weinige plekken waar donkerte nog echt is te ervaren, is het Werelderfgoed Waddenzee.

Duisternis beleefbaar

Met het programma Donkerte van de Wadden wordt de duisternis als bijzondere kernkwaliteit van het Waddengebied vanuit verschillende invalshoeken toegankelijk, zichtbaar en beleefbaar gemaakt. Er ontstaat de komende jaren een snoer van belevingslocaties langs de Waddenkust en op de Waddeneilanden, waar iedereen zelf de nacht kan ervaren. Het programma Donkerte van de Wadden wil met de ervaring en beleving van de donkerte het duurzaam toerisme in dit gebied stimuleren.

Programma

Donkerte van de Wadden is een initiatief van de drie noordelijke Natuur- en Milieufederaties (Noord-Holland, Friesland en Groningen), de Rijksuniversiteit Groningen, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Waddenvereniging. Het programma wordt mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de drie noordelijke provincies (Noord-Holland, Friesland en Groningen).

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !