Jongerenwerk Barkema & De Haan 20 jaar

HET HOGELAND – Twee doorgewinterde jongerenwerkers met het vuur nog altijd volop in de ogen. Praat met ze over hun vak en je weet dat ze het juiste beroep hebben gekozen. Jongeren staan bij hen voorop. Met passie vertellen ze over hun werk, over hun bijzondere band met de jongeren in noord Groningen en hun personeel. Hun bevlogenheid en een ongekend vertrouwen in ‘hun’ jongeren is aanstekelijk. “Jongeren in Groningen kunnen veel. En met de juiste ondersteuning kunnen ze zelfs heel erg veel,” zegt Teye Barkema.

Het bedrijf uit Baflo bestaat deze maand precies 20 jaar. Een jaar lang vieren ze dit jubileum met enkele activiteiten in de regio. Gisteren, 1 juni, was er winactie voor inwoners Hogeland en Eemsdelta (Zie Facebookpagina Barkema en De Haan) en verder zijn er vooralsnog de volgende activiteiten bekend:

  • Oktober 2021 meidenwerk symposium voor Noord-Nederland
  • In het voorjaar van 2022 is Barkema en De Haan van plan om ook nog een aantal activiteiten op te zetten. De komende periode zal hierover worden bericht.

De twee jongerenwerkers weten in 20 jaar aansluiting te krijgen en te houden met de jongeren in noord Groningen. Door hun directe aanpak en pionierend werk op het vlak van sociale media oogsten ze succes in de regio en bewondering bij collega’s in heel Europa. Ronald de Haan vertelt: “Bij ons staat de jongeren altijd voorop. Altijd! We wachten niet tot ze bij ons komen, we benaderen hen actief. Daarbij vragen we ons altijd af wat wij kunnen doen voor de jongeren. Je moet ze vertrouwen geven en dat waarmaken. De gemeenten zijn vaak onze opdrachtgevers en zij hebben natuurlijk ook hun eigen wensen en verwachtingen. De relatie tussen jongeren en de gemeente wil nog wel eens stroef zijn. Wij zijn de smeerolie die zorgt dat de samenwerking wel soepel kan verlopen.”

Het duo leerde elkaar ongeveer 23 jaar geleden kennen bij het Regionaal Jeugd en Jongerenwerk (RJJW, niet meer actief). De Haan werkte al parttime bij de instantie en op de dag dat Barkema er ook kwam werken, bleek dat hun beide leidinggevenden overspannen thuis bleven. Daar zaten de nieuwe collega’s. Zonder collega’s en hun beide bazen voor onbepaalde tijd weg. Ze kregen de mogelijkheid om van een wachtgeldregeling gebruik te maken en thuis op zoek te gaan naar een nieuwe baan. “Maar dat wilden we helemaal niet. We dachten bij ons zelf; we proberen gewoon er wat van te maken,” vertelt Barkema. En dat is gelukt. Bijna een jaar wisten ze de zaak draaiende te houden. “Toen onze leidinggevenden terug kwamen, dachten ze een beschadigd RJJW aan te treffen, ze waren bijzonder blij verrast met het tegendeel.” In dat jaar is de basis gelegd voor een verdere samenwerking. Dat kwam enkele jaren later toen De Haan en Barkema elkaar weer troffen op het moment dat de zorg en welzijn markt net open was gegaan. Dat maakte het mogelijk voor ondernemers om in die sector een eigen bedrijf te starten. Het tweetal sloeg meteen de handen ineen en Jongerenwerk Barkema & De Haan was een feit. De Haan: “Nog voordat de inschrijving bij de Kamer van Koophandel helemaal rond was, hadden we de eerste opdracht al binnen”

Met een eigen visie bestormden ze de pas geopende markt. “We waren de vreemde eend in de bijt. We wilden anders zijn. We hebben altijd open gestaan om dingen anders aan te pakken, maar zoals gezegd staan de jongeren altijd voorop. De insteek bij het jongerenwerk was voor die tijd eigenlijk alleen ondersteuning bij bijvoorbeeld jeugdsozen. Dat vonden we niet genoeg. Wij hadden het gevoel dat er niet goed genoeg naar de jongeren geluisterd werd. Dus gingen we actief op zoek naar jongeren, we zochten ze op in hun eigen omgeving. Ronald en ik stapten in hun wereld,” licht Barkema toe. “En vanuit die positie konden we ze veel beter in contact brengen met andere partijen zoals omgeving en overheid,” aldus De Haan. “Wij hebben ons altijd actief afgevraagd wat wij kunnen doen om de doelen van jongeren te behalen.”

In 2001 werkte het duo vanuit een kamertje op de zolder van De Haan. Dit thuiskantoortje werd verruild voor een fatsoenlijk onderkomen elders in Baflo. Het bedrijf groeide en had op een gegeven moment tientallen medewerkers en stagiaires in dienst. Toch had het niet veel gescheeld of het bedrijf had de 20 jaar niet gehaald. Ongeveer 5 jaar geleden raakten Barkema en De Haan hun grootste opdrachtgever kwijt. Bijna moest de stekker er uit. De Haan: “We moesten personeel ontslaan, er zat niets anders op. Maar het was wel dankzij hun onvoorwaardelijke steun in die periode die er voor heeft gezorgd dat we konden overleven. Ook de steun van de jongeren uit ons werkgebied was overweldigend. Daar zaten we; na 15 jaar weer alleen met ons tweeën aan een tafel. Maar we wisten dat we door moesten. Zoveel ervaring, zoveel van elkaar geleerd. We zijn 2 verschillende mensen, maar we staan naast elkaar. Zeker als het er echt toe doet. Het was eigenlijk vanzelfsprekend dat we door zouden gaan, we zijn namelijk nog niet klaar!”

Het vuur is nog lang niet gedoofd

Er is nog genoeg wat voor hen het vuur brandend houdt. “We willen bovenal dat de jongeren een mooie jeugd kunnen hebben. We hebben een bijdrage geleverd aan de bloeiende jongerencultuur in noord Groningen en dat willen we blijven doen. Verder willen we de jongeren organiseren want alleen als je als groep georganiseerd bent, kun je iets bewerkstelligen. Jongeren vormen zich naar de kansen die ze krijgen. Dus moeten we ze zo goed mogelijke kansen bieden”, besluit Barkema.

**Donderdagmiddag is Ronald de Haan te gast in het programma Van Twee tot Vijf.

Kijken/luisteren kan via Ziggo kanaal 44, KPN  kanaal 1479 of www.omroephethogeland.nl

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !