Terra Winsum ontvangt keurmerk Eco-School

WINSUM – Maandag 21 juni werd de groene vlag gehesen bij Terra Winsum. Terra Winsum doet sinds 2018 mee aan Eco-Schools en heeft sindsdien verschillende certificaten behaald. In mei 2021 is er opnieuw een audit uitgevoerd. De commissie was zeer tevreden over alle activiteiten die studenten en docenten van Terra Winsum ondernemen op gebied van duurzaamheid en milieubewustzijn. Daarom ontvingen zij de officiële Groene Vlag uit handen van  Kees Sidirius. Eco-Schools is hét wereldwijde keurmerk om leerlingen te stimuleren tot duurzaam denken en doen.

Wereldwijd doen er bijna 20 miljoen leerlingen in 70 landen mee. Met Eco-Schools verduurzamen de leerlingen de school van binnenuit in een zevental stappen. Na het doorlopen van de eerste vier stappen ontvangt de school een bronzen certificaat. Na het behalen van stap 5 ontvangt de school het zilveren certificaat. Wanneer de school zich daarna blijft door ontwikkelen vindt er een audit plaats om de Groene Vlag te verdienen. Deze vond bij Terra Winsum in mei voor de eerste keer plaats. Daarom ontvingen zij op maandag 21 juni voor het eerst de officiële Groene Vlag.

“Terra Winsum voldoet aan alle eisen voor het krijgen van de Groene Vlag van Eco-Schools”, geeft Wietske Stoelinga nationaal coördinator Eco-Schools aan. “De school onderneemt veel activiteiten die een bijdrage leveren aan een schonere en leefbare omgeving.”

De projectleider van het Eco-team Terra Winsum Agnes Roggeveld is erg trots: “Wij zijn heel blij dat we deze Groene Vlag hebben verdiend. We proberen als medewerkers van Terra Winsum heel bewust aandacht te hebben voor milieu en leefomgeving. Dit is ook een onderdeel van ons onderwijs en willen we op die manier overbrengen aan onze leerlingen. De Groene Vlag voelt dan ook als een erkenning dat we op de goede weg zijn.”

Terra Winsum richt zich vooral op thema’s als zwerfafval, afvalscheiding en bewust omgaan met grondstoffen bij kooklessen. Maar ook in de projecten waar leerlingen mee aan de slag gaan is veel aandacht voor duurzaamheid. Zo loopt er een Doppenactie voor blindengeleide honden, zijn er moestuintjes waarvan de oogst gebruikt wordt bij kooklessen en zijn er een insectenhotel en vogelkastjes gemaakt voor in het natuurgebied tegenover de school. Ook is er een team leerlingen van Terra Winsum, onder de naam Terra Rangers, die o.a. meegewerkt aan klimaatactie om Groningen te vergroenen met boomspiegels, bomen planten en geveltuintjes in de regio.

Aandacht voor duurzaamheid is geen project met een einddatum. Terra Winsum gaat hier dan ook mee door. Vanaf nu vindt er elke twee jaar een audit plaats om de Groene Vlag te behouden.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !