Waddenfonds maakt extra budget vrij voor garnalenvissers

LEEUWARDEN – Het Waddenfonds stelt €330.000,- extra beschikbaar voor de uitkoopregeling van garnalenvissers in de Waddenzee. Het bedrag komt bovenop de €10 miljoen die eerder was gereserveerd voor de Tenderregeling Garnalenvisserij Waddenzee. Met de ophoging van het budget kunnen alle 19 vissers, die hun visvergunning hebben aangeboden, worden uitgekocht.

Met de regeling kan per 1 september 9300 hectare in de Waddenzee worden gesloten voor de garnalenvisserij. De te sluiten gebieden worden in overleg met de visserijsector en de natuurorganisaties aangewezen. Het bodemleven van de Waddenzee krijgt op deze manier meer kans zich te herstellen. Daarnaast moet het opkopen van vergunningen de garnalenvisserij meer toekomstperspectief bieden in de niet gesloten gebieden.

Van de ruim 80 garnalenvissers die in de Waddenzee mogen vissen, boden afgelopen april 19 vissers hun vergunning aan voor uitkoop door het Waddenfonds. De aanvragen zijn daarna door het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) en Rijksdienst voor Ondernemers (RVO) gecontroleerd. Alle 19 aanvragen hebben deze toets positief doorstaan. Daarmee werd het beschikbare budget van € 10 miljoen met €330.000,- overschreden. Het bestuur van het Waddenfonds heeft besloten het budget voor de herziene Tenderregeling Garnalenvisserij Waddenzee op te hogen met dit bedrag zodat alle 19 aangeboden vergunningen kunnen worden uitgekocht.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !