Samenwerking Klooster Schiermonnikoog en de Stichting Pelgrimeren in Groningen

GRONINGEN/SCHIERMONNIKOOG – De Stichting Pelgrimeren in Groningen(SPiG) gaat het aanbod van pelgrimswandelingen nu ook uitbreiden naar Schiermonnikoog. Er komen 2 rondwandelingen op het eiland, van 9 en 20 km. Daarnaast start er een 7-10 daagse wandel- en pelgrimsarrangement van Winsum naar het Cisterciënzer Klooster op Schiermonnikoog.  De SPiG en het Klooster hebben hun samenwerking kracht bij gezet door het ondertekenen van een convenant. 

De Stichting gaat hiermee voor het eerst over de provinciegrenzen heen pelgrimswandelingen aanbieden. Bestuurlijk valt Schiermonnikoog natuurlijk onder Friesland maar geografisch ligt Schiermonnikoog bijna geheel boven Groningen.  Maar het belangrijkste argument om deze wandelingen aan te bieden is de samenwerking met het klooster. De provincie Groningen kende tot aan de reformatie maar liefst 34 kloosters en er is niet één echt functionerend klooster meer overgebleven. Nu Schiermonnikoog onlangs een klein Cisterciënzer Klooster heeft gekregen was dit een niet te missen kans op samenwerking.

Het klooster heeft  6 gastenverblijven waar de gasten in een klein appartement kunnen verblijven. De gasten  kunnen dus overdag pelgrimswandelingen maken, genieten van het eiland en/of deelnemen aan een aantal gebedstijden in de kapel van het Klooster.  De  rondwandelingen beginnen en/of eindigen bij het klooster.

De SPiG biedt in de gehele provincie Groningen gratis 256 pelgrimswandelingen aan: 143 rondwandelingen van 8 km, 64 rondwandelingen van 21 km en 49 etappes van 21 km ,  gebundeld in 8 meerdaagse arrangementen variërend van 2-11 dagen. De routes zijn gratis te downloaden via www.spig.nl.

De SPiG richt zich op uiteenlopende wandelaars; van recreanten tot rustzoekers, van sportieve wandelaars tot toeristen en van natuurliefhebbers tot pelgrims.  De wandelingen gaan langs alle historische kerken en een voormalige kloosters, musea en borgen en nagenoeg langs alle natuurgebieden en langs het rijke Groningse cultuurhistorisch landschap.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !