Groei digitale dienstverlening: Burgerzaken blijft op twee locaties

HET HOGELAND – Sinds de coronatijd is Burgerzaken in Bedum en Leens gesloten voor publiek. Voor het regelen van een nieuw rijbewijs of reisdocument kunnen Hogelandsters terecht in de gemeentehuizen in Uithuizen en Winsum.

 Uit het inwonersonderzoek 2021 blijkt dat inwoners veel andere zaken digitaal regelen, waardoor een bezoek aan het gemeentehuis minder vaak nodig is. Het college van b en w heeft daarom besloten om de dienstverlening op het gebied van Burgerzaken vanuit Uithuizen en Winsum  te blijven bieden en daarbij de openingstijden in Uithuizen per 1 augustus te verruimen. Rondom het najaar gaat de gemeente aan de slag met een plan om de nabijheid van de gemeente in de andere dorpen verder te onderzoeken.

Meer digitaal

Vanaf maart 2020 kunnen inwoners voor Burgerzaken terecht in de gemeentehuizen in Uithuizen en Winsum. Steeds meer inwoners regelen hun zaken digitaal. Vanaf 1 augustus wordt het mogelijk om een rijbewijs digitaal aan te vragen. Door de uitbreiding van de digitale service, daalt het aantal bezoekers aan de gemeentehuizen steeds verder. Ook de geldigheidsduur van reisdocumenten is verlengd, waardoor een bezoek aan het gemeentehuis minder vaak nodig is. Uit het inwonersonderzoek 2021 komt naar voren dat 52 % van de respondenten gemiddeld maximaal eenmaal in de vijf jaar in het gemeentehuis komt om zaken te regelen. 55% van de respondenten hiervan is bereid om meer dan 10 minuten per auto of openbaar vervoer te reizen. Het college van b en w vindt het vanuit dit oogpunt reëel om Burgerzaken op twee van de vier gemeentehuizen in Het Hogeland in stand te houden.

Burgemeester Henk Jan Bolding: “We beseffen dat we moeten nadenken over hoe we onze nabijheid richting inwoners kunnen blijven waarmaken. Ook in andere dorpen dan Winsum en Uithuizen moeten er mogelijkheden blijven om medewerkers van Het Hogeland te ontmoeten. Als deze behoefte er is, zullen wij daar met elkaar een extra inspanning voor doen. Rondom het najaar maken we een plan om onze nabijheid in de andere dorpen verder te onderzoeken. Samen met onze inwoners.”

Openingstijden per 1 augustus

Inwoners kunnen in Winsum op iedere werkdag terecht op afspraak, in Uithuizen op dinsdag en donderdag. Vanaf 1 augustus zijn inwoners ook in Uithuizen van maandag tot en met vrijdag welkom, op afspraak. Vanaf 1 juni dit jaar is in beide gemeentehuizen ook inkomenszaken ondergebracht. Zo is alle service onder één dak, op twee gemeentelocaties in Het Hogeland. De openingstijden per 1 augustus zijn:

  • Maandag t/m donderdag van 08.30 – 16.30 uur
  • Vrijdag 08.30 – 12.30 uur
  • Avondopenstelling in Winsum op woensdagavond, van 17.30 tot 20.00 uur.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !