Doodstil krijgt eigen geluid

DOODSTIL – Veel dorpen in Nederland hebben een eigen dorps- of volkslied, maar nog geen enkel dorp had eerder een eigen geluid. Tot deze week. Want het Groningse dorp Doodstil lanceert op 14 juli haar eigen sound. In samenwerking met audio studio Big Orange is het geluid van het pittoreske Noord-Groningse dorpje samengevat in een eigen tune.

Een stuk muziek waarin kenmerkende geluiden van het kleine plaatsje te horen zijn in een bijna filmische sound. Van de wind, de vogels en het gejoel van kinderen, tot het geluid van de slagboom bij de voor het dorp zo kenmerkende brug.

Toen Alexander De Kleermaeker van audio bureau Big Orange een aantal maanden geleden het idee van een eigen dorpsgeluid initieerde, werd er in eerste instantie enthousiast maar vooral ook verrast gereageerd door de bewoners. Want hoe klinkt het geluid van een dorp?

Doodstil, dat in het bovenste puntje van Noord-Groningen ligt in de gemeente Het Hogeland, telt ca. 100 inwoners en is de rust zelve. In 2005 werd de dorpsnaam nog verkozen tot mooiste plaatsnaam van Nederland. Goos Gosling Slotegraaf is voorzitter van de Vereniging Dorpsbelangen Zandeweer Eppenhuizen Doodstil en vanaf het eerste moment betrokken bij het maakproces: “Het klonk als een ingewikkeld project en gezien de naam Doodstil als een vrijwel onuitvoerbare opgave. Maar na uitvoerig overleg en in nauwe samenwerking met de buurtvereniging Doodstil Springlevend is het Big Orange  gelukt om ons geliefde dorp in muziek samen te vatten. We herkennen ons er écht in en zijn ontzettend trots op deze primeur van een eerste dorpsgeluid!”

Ook voor componist en eigenaar van Big Orange Jos Jansen was het een bijzondere klus: “Hoe klinkt iets waarvan de naam verwijst naar stilte? Er lag een mooie uitdaging om het dorp Doodstil een eigen geluid te geven. De geschiedenis, essentie en de waarden die in het dorp leven hebben me geïnspireerd een Soundtrack en Sound Logo te schrijven. Nu het dorpje haar eigen geluid heeft, zal het nooit meer stil zijn in Doodstil!”

Doodstil geeft de scepter graag door aan het volgende dorp in Nederland dat geïnteresseerd is in een eigen geluid. Aanmelden kan via geefjedorpeengeluid@big-orange.nl.

Op 14 juli om 13.30 uur wordt het geluid officieel en feestelijk gelanceerd door Jaap Nienhuis op een feestelijke receptie bij de niet te missen brug in Doodstil.

Komt dat horen!

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.