Leerlingen van Terra Winsum zetten zich in voor een schone buurt

WINSUM – De hele maand juni stond voor alle eerste klassen van Terra Winsum in het teken van duurzaamheidsprojecten. Leerlingen kregen bij de uitvoering van de projecten punten toegekend, waarmee zij uiteindelijk mooie prijzen konden winnen. Het project is opgezet vanuit de Hanzehogeschool Groningen (ALO) en Eco-Schools. Het doel van het project is om leerlingen bewust te maken van milieu en duurzaamheid. Bovendien zijn de leerlingen tijdens het uitvoeren van de projecten lekker in beweging. Ook daar konden ze punten mee verdienen. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten.

De leerlingen hebben lege flessen ingezameld en bijna 100 kilo aan afval opgeruimd in en rondom Winsum. Ook hebben ze lopend veel kilometers afgelegd. Met al deze activiteiten hebben de leerlingen punten verzameld. De leerlingen van klas 1D, onder leiding van hun mentor Rudy Slob, was zeer fanatiek en hebben de meeste punten heeft gewonnen. De leerlingen mogen een middag naar Manege Winsum waar ze samen leuke sportieve activiteiten mogen doen, zoals bijvoorbeeld: Bubbelvoetbal.

Sarith Zaagman is één van de winnaars: “Ik vond het erg leuk om de projecten uit te voeren, op deze manier kunnen we wat terug geven aan het mooiste dorp van Groningen.”

De tweede prijs is voor klas 1G met de mentoren Rennie Beijes en Janet Dijkstra. Zij hebben een goed gevulde rugtas gewonnen, beschikbaar gesteld door Albert Heijn Winsum. De derde prijs is gewonnen door klas 1E. Dit is de klas van Tineke Haas en Jacobien van Staveren. Zij hebben mooie Eco-Schools drinkflessen gekregen, een zogeheten ‘Dopper’.

De opbrengst van de statiegeldflessen wordt besteed aan aanschaf van materialen voor in de gymzaal.

“Het was mooi weer toen we het afval gingen opruimen, dan is het nog leuker om door de omgeving te lopen. We hebben zelfs een hele oude munt uit het water gehaald”, geeft Milo Middel aan.

De mentor van de winnende klas 1D, meneer Slob, stimuleerde de klas door een weddenschap met hen af sluiten, iedereen die 50 lege statiegeld flessen zou inleveren kreeg een beloning. Voor de zussen Eline en Marin de Jong de reden om veel mensen in hun omgeving te benaderen. Dat ging goed en daarom zijn ze ook langs de deuren gegaan in de dorpen rondom Winsum. Eline en Marin: “Wij hebben 250 flessen opgehaald en onze klasgenoot Bloem 145 flessen, daarmee hebben we de meeste flessen van onze klas opgehaald. De actie liep goed omdat het voor Terra Winsum zelf was en iedereen de school wel kent.”

“Wij zijn erg blij met de opbrengst van de leerlingen. Op deze manier proberen wij hen bewust te maken van hun omgeving en welke bijdrage zij daar aan kunnen leveren. Bovendien worden ze door de activiteiten gestimuleerd om lekker in beweging te komen”, aldus docent Agnes Roggeveld.

Onlangs heeft Terra Winsum het predicaat Eco-School ontvangen. Eco-school is hét wereldwijde keurmerk om leerlingen te stimuleren tot duurzaam denken en doen. Met het uitvoeren van deze projecten geeft de groene school hier concreet invulling aan.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !