Pop up Expositie Ode aan Ede bij Verhildersum

LEENS – Vanaf woensdag 4 augustus 14.00 uur is bij Waddenmuseum Borg Verhildersum de pop up expositie ‘Ode aan Ede’ te zien en te beleven. Centraal staat de piano van Ede Staal die na 20 jaar voor het eerst is bespeeld tijdens de live uitzending van de RTV Noord podcast ‘CREDO, het leven van Ede Staal’, die op 1 augustus plaatsvond vanuit de Museumboerderij op het landgoed. Daarbij is een selectie van de foto’s te zien uit de succesvolle expositie ‘Ode aan Ede’ die in 2000 plaatsvond bij Verhildersum.

Bij de pop up expositie is ook een nieuw thema rond Ede Staal toegevoegd aan de web-app Verhildersum To Go. Hierin zijn video’s van enkele liedjes opgenomen en een wandeling vanuit Verhildersum door het Hogeland waarover Ede zingt ‘In het voetspoor van …’, (9 km). Dit gebied is tevens verbonden aan de geschiedenis van de familie Van Starkenborgh, eeuwenlang eigenaar van de borg Verhildersum en van de verdwenen Starkenborgh of Borgweer in Wehe den Hoorn. De app verbindt beide. De wandeling eindigt langs het Ede Staal pad op het landgoed. Daar staan 6 gedichten van Ede. Wie ze leest ziet tegelijkertijd het land en de luchten waarover Ede schrijft. Dé ultieme Ede Staal ervaring.

De piano van Ede Staal wordt al 20 jaar door verhildersum bewaard. Op 1 augustus 2021 werd vanuit Verhildersum een 4 uur durend programma rond CREDO, het leven van Ede Staal uitgezonden door RTV Noord. Verhildersum is gevraagd ruimte te bieden voor deze uitzending, omdat Ede Staal opgroeide in het huis tegenover de borg Verhildersum. Hij bracht veel tijd door op het landgoed en woonde later met zijn gezin in Grijssloot, aan de andere kant van de borg richting de Waddenkust met uitzicht op de borg en het Hogeland. Vanwege de RTV Noord uitzending, is de piano uit het depot gehaald, gestemd en voor het eerst na 20 jaar weer bespeeld. Monique Spaltman, directeur van Verhildersum: “Op 2 augustus was bovendien de 80ste geboortedag van Ede Staal. Nu we de piano uit het depot hebben gehaald dachten we dat het jammer zou zijn hem direct weer te verstoppen. Maar om nu een piano in de expositieruimte te zetten met een bordje erop: ‘de piano van Ede Staal’ is natuurlijk niet zo boeiend. Er komen hier bovendien bezoekers uit het hele land, waaronder mensen die de naam Ede Staal niets zegt. Van het een kwam het ander.

In het jaar 2000 had Verhildersum de prachtige expositie ‘Ode aan Ede’. We vonden in ons archief foto’s die destijds zijn getoond. Daarvan hebben we een kleine collage gemaakt. Ook hebben we op ons landgoed al het Ede Staal pad met zes van zijn gedichten op plaquettes langs het pad. Je leest de gedichten met uitzicht op het Hogeland.”

“Bij de pop up expositie is bovendien een nieuw thema rond Ede Staal toegevoegd aan de web-app Verhildersum To Go. Daarin bieden we een korte schets van Ede Staal en zijn verbinding met Verhildersum. De app bevat tevens enkele video’s van zijn liedjes en een link naar de podcast Credo. Ook bevat de app een wandeling van 9 km door het Hogeland waarover Ede zingt ‘In de voetsporen van Edzard van Starkenborgh’ (9 km). Dit gebied is tevens verbonden aan de geschiedenis van de familie Van Starkenborgh, eeuwenlang eigenaar van de borg Verhildersum en van de verdwenen Starkenborgh of Borgweer in Wehe-den Hoorn. De app verbindt beide. De wandeling begint voor de borg Verhildersum en voert door Leens en Grijssloot. Langs boerderij De Kleine Ronde waar Ede en zijn gezin woonde en de boerderij van zijn vriend: De Grote Ronde. De wandeling eindigt via het Ede Staal pad op Verhildersum. De route kan daarom net zo goed heten: ‘In het voetspoor van Ede Staal’.

Je kunt wandelend door het Hogeland de podcast en Ede’s liedjes luisteren, een ultieme beleving.”

De webb-app Verhildersum To Go is bereikbaar via de website www.verhildersum.nl.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.