60 jaar lief en leed in Zoutkamp

ZOUTKAMP – Burgemeester Henk Jan Bolding toog dinsdagmiddag naar Zoutkamp om namens de gemeente Het Hogeland het echtpaar Dohmeijer-Swijghuizen te feliciteren. Het was op de kop af 60 jaar geleden dat ze elkaar het jawoord gaven.

Karel Dohmeijer werd op 19 februari 1938 geboren in Usquert. Rika Dohmeijer-Swijghuizen kwam op 18 november 1942 in Uithuizen ter wereld. Het echtpaar kreeg 1 dochter. Karel Dohmeijer en Rika Dohmeijer-Swijghuizen hebben 2 kleinkinderen en 3 achterkleinkinderen.

Ze hebben elkaar ontmoet op een dansavond in Uithuizen. Karel Dohmeijer was zeevarende op diverse schepen in de kleine handelsvaart en machinist aan boord. De eerste reis van Karel Dohmeijer was op 17-jarige leeftijd met de walvisvaarder Willem Barendsz, als poetser in de fabriek en was gedurende ongeveer een half jaar uit en thuis. Na de zeevaartschool voor machinisten, opleiding Kleine Handelsvaart, heeft hij uiteindelijk 6 ½ jaar gewerkt op een containerschip tussen Preston en Larne (Noord-Ierland). Het echtpaar woonde toen in Larne.

Rika Dohmeijer-Swijghuizen zorgde voor het gezin. In 1968 zijn ze weer teruggekeerd naar Nederland. Waar ze 2 jaar in Delfzijl hebben gewoond en Karel Dohmeijer bij AKZO werkte. Hierna is hij bij Rijkswaterstaat aangenomen en met 55-jarige leeftijd ging Karel Dohmeijer met vervroegde uittreding. Daarna was Karel Dohmeijer als extra hulp werkzaam op de boerderij van zijn dochter en schoonzoon. Sinds 2007 woont het echtpaar in Zoutkamp.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.