Autopuzzelroute van de Lauwers naar het Wad: Rondje Lauwersmeer

De wisselwerking tussen de rivier de Lauwers en de Waddenzee heeft door de eeuwen heen gezorgd voor een bijzonder landschap én een Unesco Werelderfgoed.
Het gehele Lauwersmeergebied staat zowel aan de Friese als aan de Groninger kant garant voor indrukwekkende verhalen en het werkelijk adembenemende landschap is uniek voor Nederland.

Op nadrukkelijk verzoek van VisitWadden heeft LocalGroningen ook rond het Lauwersmeer een autopuzzeltocht samengesteld. LocalGroningen, gestart midden in de coronamaatregelen, kan al bogen op een aantal prachtige routes in en door het prachtige Groninger Ommeland, die veel belangstelling trokken. Alle reden voor LocalGroningen om in de verhalen, het landschap en de cultuur van het Lauwersmeergebied te duiken om nog zo’n bijzondere autopuzzeltocht te ontwikkelen.

Het resultaat: de route ‘Van Lauwers tot Wad’. Deze is onlangs gepresenteerd, de eerste routerijders hebben de route gereden en zijn gelukkig laaiend enthousiast.

Meer dan drie eeuwen is er nagedacht, gesproken en gestreden over het wel of niet afsluiten van de Lauwerszee en het gebruik van het land. In die eeuwen was soms het water de baas, en in andere tijden vond men wegen om het water juist te beteugelen. Het was keer op keer landafname gevolgd door nieuwe slikaanzet en inpoldering. Het nieuw verworven land was zeer geschikt voor landbouw; de verbinding met open zee bood alle mogelijkheden voor lucratieve visserij en levendige handel overzees.
Dit samen met de moed die nodig is om in zo’n gebied te werken en wonen, en de onverzettelijkheid aan beide kanten van de Lauwerszee, staan garant voor mooie verhalen.  Met de route ‘Van Lauwers tot Wad’ rijdt men door deze bijzondere geschiedenis en ontdekt men ook waar onderlinge (vermeende) strijd tussen de Groningers en Friezen vandaan is gekomen.
Wie had er nu gelijk met het besluit de Lauwerszee definitief af te sluiten? Tsja.. misschien hangt dat wel af van aan welke kant van de provinciegrens het wiegje stond.

LocalGroningen betrekt heel bewust lokale ondernemers bij de autopuzzelroutes die zijn ontwikkeld.  Ook voor de route ‘Van Lauwers tot Wad’ maakten we connecties met een aantal bijzondere bedrijven. De route start bij Bootverhuur Lauwers in Lauwerzijl, direct gelegen aan de Lauwers. Na het Lauwersmeer geheel rond te zijn gereden, eindigt de route bij de Theefabriek in Houwerzijl. Van Lauwerzijl naar Houwerzijl dus, dwars door een wereld van geschiedenis en ontdekkingen.
Onderweg worden diverse tips en suggesties gegeven waar de routerijders even kunnen uitstappen voor een terrasje, museum, uitkijkpunt of anders.

We hopen dat veel mensen gaan kennismaken met dit unieke Nederlandse gebied.

Direct boeken van de autopuzzeltocht ‘Van Lauwers tot Wad’ kan via de website https://www.localgroningen.nl

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.