Eerste kinderfietsroute van Groningen geopend in Zoutkamp

ZOUTKAMP – De eerste Kinderfietsroute van Nederland met game levels, spannende verhalen en stripfiguren, ligt in Zoutkamp. De route van 14 kilometer zit vol met uitdagende opdrachten voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Basisschoolkinderen en ouders van de Zoutkamperril uit Zoutkamp hielpen mee met het bedenken en ontwerpen van de route. De leerlingen openden de nieuwe route officieel op vrijdagochtend 27 augustus, samen met gedeputeerde Fleur Gräper – van Koolwijk.

De eerste kinderfietsroute is 14 kilometer lang. Op verzoek van de kinderen bestaat het spel onderweg uit drie levels met zoek- en doe-opdrachten. Zo kunnen de kinderen dezelfde route vaker fietsen. Kinderen kunnen opdrachten doen met behulp van een routeboekje, er is onderweg van alles te doen én te beleven. Met de opdrachten verdienen zij letters. Alle letters samen zorgen voor een code waarmee je door kunt naar het volgende spannende level. De code is op de website van kinderfietsroute.nl in te voeren.

Fietsen

De route gaat langs fietsknooppunten in en rondom Zoutkamp. De fietspaden zijn zo veel mogelijk gescheiden van de autoweg en in de route zijn zo min mogelijk oversteken opgenomen. Deze eerste kinderfietsroute is een pilot, met de intentie om in de toekomst meer kinderfietsroutes te openen.

Samenwerking

De provincie Groningen, Huis voor de Sport Groningen, Routebureau Groningen hebben deze kinderfietsroute gezamenlijk ontwikkeld. Deze kinderfietsroute sluit aan bij de belevingswereld van kinderen en zo wordt fietsen nog leuker. De provincie stimuleert fietsen vanaf jonge leeftijd, omdat kinderen dan buiten actief zijn en zo een gezonde leefstijl ontwikkelen. Fietsen is goed voor het uithoudingsvermogen en om ervaring op te doen in het verkeer.

HiBike

De Kinderfietsroute is onderdeel van het project HiBike, een fietsspel waarbij basisschoolkinderen punten kunnen verdienen met fietsactiviteiten. Het bestaande concept is verder uitgewerkt naar een speelse variant die meer aansluit bij de belevingswereld van de kinderen. De Kinderfietsroute heeft herkenbare routebordjes langs de weg en een interactieve website. De route en de opdrachten zijn te vinden op www.kinderfietsroute.nl.

Foto’s:  Marijke Koetsier van Studio Smik

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !