Zuidwolde geselecteerd als proeftuin voor aardgasvrij wonen

GRONINGEN – Het dorp Zuidwolde in gemeente Het Hogeland is geselecteerd als een van vier extra Groninger proeftuinen voor het Programma Aardgasvrije Wijken. In het plan, een initiatief van energiecoöperatie Durabel uit het dorp, zorgt één groot warmtenet uiteindelijk voor de warmte voor alle woningen in het dorp.

Naast zonnewarmte wordt bekeken of het water van het Boterdiep, dat door Zuidwolde loopt, een deel van de warmte kan leveren. Het plan is tot stand gekomen door een samenwerking van gemeente Het Hogeland, Groninger Energiekoepel, Hanzehogeschool Groningen en EC Durabel.

Het aardgasvrij maken van de vier dorpen wordt onderdeel van de versterkingsopgave in het aardbevingsgebied. Vanuit de Toekomstagenda Groningen is in overleg met de regio de keuze gemaakt voor extra proeftuinen.

‘Navolging’

Wethouder Kristel Rutgers is verheugd over het nieuws: “Dat een dorp zoveel doorzettingsvermogen en enthousiasme toont in hun duurzame initiatief, valt enorm te prijzen. Ik ben daarom ontzettend blij dat Zuidwolde nu echt aan de slag kan om aardgasvrij te worden. Ik hoop en verwacht dat het Zuidwolder voorbeeld in Het Hogeland navolging krijgt.”

Dorpswarmtenet

Het plan is om eerst meerdere laagtemperatuur warmtenetten aan te leggen in Zuidwolde en die later samen te voegen tot één dorpswarmtenet. Er wordt gebruik gemaakt van meerdere temperatuurniveaus en warmtebronnen. Ook worden alle woningen geïsoleerd tot energielabel B voor zover mogelijk. Voor monumentale panden komen er warmtepompen. De aanpak vindt plaats in clusters van 10 tot 30 woningen.

Vier extra proeftuinen

De gemeenten Het Hogeland, Midden-Groningen en Eemsdelta krijgen een Rijksbijdrage van in totaal 18,3 miljoen voor het aardgasvrij maken van vier dorpen: Zuidwolde, Krewerd, Zonnedorpen Loppersum en Steendam-Tjuchem. Deze proeftuinen voldoen aan de criteria die het Programma Aardgasvrije Wijken stelt aan proeftuinen uit de tweede ronde. De vier worden toegevoegd aan de bestaande 46 proeftuinen in Nederland. In proeftuinen wordt geëxperimenteerd met het verwarmen van clusters woonhuizen op een andere manier dan met aardgas. De kennis en ervaring die worden opgedaan, helpen andere wijken en dorpen om ook aardgasvrij te gaan verwarmen.

Toekomstagenda Groningen

In de Toekomstagenda Groningen is vastgelegd dat Groningen en het Rijk de komende jaren intensief gaan samenwerken op het gebied van woningbouw, energietransitie en regionale economie. De Toekomstagenda stelt ook dat het Rijk het aardgasvrij maken van wijken in het aardbevingsgebied stimuleert met een bijdrage. In overleg met de regio is gekozen voor de selectie van vier extra proeftuinen in het Programma Aardgasvrije Wijken.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !