Werkloosheid op Hogeland daalt in één jaar met dertig procent

HET HOGELAND – De werkloosheid op Het Hogeland is in augustus gedaald tot 466 personen, wat een daling is van 5,3 procent ten opzichte van juli. Een jaar geleden telde de gemeente nog 676 werklozen. Dat komt neer op een daling van 31,1 procent op jaarbasis, zo meldt het UVW.

In augustus nam de WW in de provincie Groningen verder af met 5,0 procent. “In Groningen is er nu sprake van een krappe arbeidsmarkt. Door minder werkzoekenden en meer vacatures hebben werkgevers moeite personeel te vinden. De krapte op de arbeidsmarkt betreft veel beroepsgroepen,” stelt het UWV. Eind augustus telde Nederland 212.661 WW-uitkeringen. Dat is 2,3% van de beroepsbevolking. Vorige maand daalde het aantal werklozen met waren er 224.227 WW-uitkeringen in Nederland. Landelijk nam het aantal WW-uitkeringen daarmee af met 11.566 uitkeringen ten opzichte van vorige maand (-5,2%). Een jaar eerder telde Nederland 291.660 WW-uitkeringen. Daarmee daalde de WW in Nederland op jaarbasis met 78.999 uitkeringen (-27,1%). De daling van de WW op jaarbasis is ook in alle provincies zichtbaar.

WW weer lager dan eind 2019, voor de uitbraak van de coronacrisis

De WW daalde in de provincie Groningen de afgelopen maand in vrijwel alle sectoren. Vooral in de commerciële dienstverlening, uitzendsector en horeca nam het aantal WW-uitkeringen af. Alleen in het onderwijs en in de chemische industrie was sprake van een toename van de WW. Voor het onderwijs is een toename van de WW in augustus een jaarlijks terugkerend patroon dat wordt veroorzaakt doordat veel tijdelijke contracten van leraren aan het eind van het schooljaar worden beëindigd. Sinds drie maanden ligt de WW weer onder het niveau van eind 2019, voor de uitbraak van de coronapandemie.

Voor vrijwel alle beroepsgroepen is er sprake van een krappe arbeidsmarkt. Uitzondering hierop vormen in Groningen de creatieve en taalkundige beroepen. ICT-beroepen waren vorige maand al krap en zijn nu als enige zeer krap. Binnen beroepsgroepen kunnen er wel verschillen zijn. Zo is binnen de beroepgsgroep ‘zorg en welzijnberoepen’ bijvoorbeeld de arbeidsmarkt voor sociaal-cultureel werkers zeer ruim terwijl die voor verzorgenden zeer krap is. De krapte op de arbeidsmarkt wordt in heel Nederland gevoeld. In alle regio’s is de arbeidsmarkt krap, in Zeeland en Midden-Utrecht zelfs zeer krap./BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !