Raad van State buigt zich 8 november over het Werelderfgoed Centrum

DEN HAAG – De Raad van State buigt zich 8 november over het beroep van de Waddenvereniging tegen de bouw van het Werelderfgoed Centrum op Lauwersoog. Het bezwaar richt zich tegen de toegestane bouwhoogte. “We zijn absoluut niet tegen het WEC,” zegt Bas Bijl van de Waddenvereniging, “we vinden de toegestane hoogte strijdig met de openheid van het landschap. Dat is het punt waar het om gaat.”

Het bestemmingsplan Lauwersoog Waddenkwartier werd 15 april van dit jaar door de gemeenteraad van Het Hogeland vastgesteld. Het moet mogelijk maken dat de Stichting Werelderfgoed Centrum op het toch desolate terrein vlak bij de sluis een gebouw neerzet, met daarin het Zeehondencentrum van Pieterburen en allerlei andere functies. De Waddenvereniging wil dat de toegestane bouwhoogte van 20 meter door de Raad van State wordt geschrapt en aangepast. De Waddenvereniging is hierin penvoerder voor Natuur en Milieu, Stichting Wad, Natuur en Milieufederatie Groningen, Vogelbescherming Nederland en Maarten Snel.

“We zijn niet tegen het WEC, het gaat om de hoogte ervan”

In het bezwaarschift voor de zaak met dossiernummer 202003298/1 stelt men: “Het bestemmingsplan, waartegen dit beroep gericht is, maakt het mogelijk om een hogere bouwhoogte te realiseren aan de rand van het Werelderfgoed Waddenzee. Juist de uitbreiding van de bouwhoogte naar 20 meter kan niet anders dan conflicteren met de kernwaarden van ons unieke Unesco Werelderfgoed Waddenzee zijnde: openheid, ruimte, rust en duisternis. Met deze bouwhoogte zijn met name de kernwaarden openheid en duisternis, in het geding. Wij pleiten in deze voor strakkere en strengere kaders,” aldus de Waddenvereniging in het verzoek aan de Raad van State./BM

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !