Dit weekend egels tellen

HET HOGELAND – Aanstaande zaterdag en zondag wordt de landelijke egeltelling gehouden. De Zoogdiervereniging en de Egelwerkgroep roepen iedereen op om tijdens het egelweekend waarnemingen van egels, bijvoorbeeld uit de eigen achtertuin, door te geven.

De eerste landelijke egeltelling vond dertien jaar geleden plaats. In de loop der jaren is de egeltelling een terugkerend evenement geworden en zijn er veel interessante data verzameld over de verspreiding van egels in ons land. Vorig jaar werden er 2461 egels doorgegeven.

Aantal egels neemt af

Uit tellingen van het Netwerk Ecologische Monitoring blijkt dat de egelpopulatie sinds 1994 met 67 procent is afgenomen. Sommige jaren neemt de egelpopulatie iets toe, maar over het geheel is een afname te zien. Verstedelijking, het verdwijnen van natuurlijk leefgebied en de druk van roofdieren in natuurgebieden spelen daar een rol in en ook droge zomers kunnen in sommige jaren hebben gezorgd voor een minder succesvolle voortplanting.

Ook dode egels

Om te kunnen zien hoe het nu met de egelpopulatie gaat, is het van belang om alle egelwaarnemingen door te geven. Tijdens het Egelweekend gaat het om alle egels die dit jaar zijn gezien. Dat mag dus ook van eerder dit jaar zijn, mits deze waarnemingen niet al eerder is doorgegeven. Ook dode egels kunnen worden gemeld. Verkeersslachtoffers spelen een belangrijke rol in egelonderzoek. Niet alleen kan de aanwezigheid van de soort worden vastgesteld, ook kunnen de knelpunten voor egels in kaart worden gebracht. Egels doorgeven kan via Telmee.nl of Waarneming.nl.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !