PvdA tegen aanleg agro-weg in Warffum

HET HOGELAND – De gemeenteraad gaf woensdag groen licht voor de aanleg van de zogenaamde agro-weg aan de zuidkant van Warffum. De PvdA stemde tegen het voorstel om het bestemmingsplan hiervoor aan te passen.

Met deze weg wil het gemeentebestuur de belasting van de Oosterstraat door zwaar landbouwverkeer verminderen. Het plan hiervoor dateert nog uit de tijd van de gemeente Eemsmond. Eerder zijn bezwaren tegen het plan ingediend. Deze komen er samengevat op neer dat het landschappelijk aanzien zou worden aangetast, er schade aan een archeologisch waardevolle plek zou worden aangericht. De nieuwe weg zou ook sluipverkeer vanuit Onderdendam aantrekken waardoor de verkeersintensiteit in dit door auto-overlast geteisterde dorp zou toenemen.

Het dorp Warffum zou verdeeld zijn over het plan. Mädi Cleerdin (PvdA) stelde: “We hebben 13 zienswijzen gehad en vier insprekers die zeer kritisch waren over het plan. Er wordt voortdurend gezwaaid met een besluit van de oude gemeente Eemsmond, ik heb er naar gezocht en het niet kunnen vinden. Eerder is een krediet voor de weg goedgekeurd. Dat was verstopt in een reeks wijzigingen van de begroting. Ik noem het verstopte besluitvorming en wij zijn daar niet aangebonden.” Cleerdin noemde als alternatief een suggestie van een de bezwaarmakers. ‘Kijk eerst of verkeersremmende maatregelen in de Oosterstraat helpen, om vervolgens te bezien of de weg dan nog echt nodig is. Want ook al komt de weg er, zwaar verkeer zal toch door het dorp blijven gaan,” aldus Cleerdin.

Situatieschets: de groene lijn is de nieuwe weg

Kick Mulder (GemeenteBelangen) gaf haar een sneer: “We willen de problemen in het dorp nu aanpakken en niet zoals een andere fractie in deze raad wachten op ongelukken en dan pas ingrijpen.” Cleerdin gaf Mulder terug: “We bieden gewoon een andere oplossing en willen zeker niet achterover leunen en maar wat laten gebeuren.”

Stefan van Keijzerswaard (VVD) maakte zich zorgen over het draagvlak. “Ik maak me daar zorgen over. Er rijst wel een beeld van grote verdeeldheid onder de inwoners van Warffum, ook over allerlei andere kwesties. Hoe kan het College van B&W zorgen voor een sterkere verbinding binnen het dorp?” zo vroeg hij.

Wethouder Eltjo Dijkhuis benadrukte dat het principieel gaat om deze vermindering van de verkeersoverlast voor het dorp mogelijk te maken. “Het is een langdurige kwestie maar we kunnen daar nu relatief snel wat aandoen. Het is jammer dat de PvdA een investeringsbesluit wil terug schroeven dat och echt als besluit is gepresenteerd.” Dat schoot Jan Willem Nanninga, fractievoorzitter van de PvdA, in het verkeerde keelgat: “Ik wil de wethouder er wel op wijzen dat de raad altijd het recht heeft om op besluiten terug te komen.”

Hij zei toe dat het gemeentebestuur aandacht zal geven aan de verdeeldheid in het dorp: “We zullen een bijeenkomst organiseren over de Oosterstraat en ook andere onderwerpen. Het is de ingewikkelde kwestie van hoe een dorp met zichzelf omgaat. Maar wij zullen proberen de gezamenlijkheid in het dorp te bevorderen,” aldus Dijkhuis./BM

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !