Vreugde en genieten in de tijden van de somberheid

Is er hoop, hoop op iets lekkers, in deze sombere dagen?

Op voorhand niet, nee. Levend in de schraalheid van de woestijn waarin de dagen zich aan een rijgen, van de Dag van de Lever, de Dag van dementie, de Dag van Dinges Bimbombarus, naar de Week van vervelende kinderen die zo nodig met kinderboeken bezig moeten, van de Week van discrimineren, achterstellen, bevoordelen, van Hollevoet tot Schrijnende Toestanden, naar de Maand van het Kind, de maand van de Geschiedenis, de maand van Ik-Weet-Niet-Wat en vul zelf verder maar in. Dit land gaat kapot aan de dagen, weken en maanden dat wij iets niet goed doen, dat we iets beter moeten of iets moeten laten. Kent U ook dat gevoel van dorheid dat die Aagjes en Betjes en Besjes dagelijks over ons uitstorten? Nou ja, dat zij dan zo, maar het ergste is, dat er in al die ellendige dagen, weken en maanden geen sprankje humor is te ontdekken. Nooit zul je in de folders, reclames, en wat niet meer van de onheilsprofeten, angstaanjagers, ongerustmakers ook maar het minste of geringste sprankeltje humor, een kwinkslagje, een bon mot, een flinkeldinkelje tegen komen. Het is alsof bij ons de regen is vervangen door azijn.

Maar, er is hoop. Het is deze week Nationale Mossel Week. En ik zal daar – vrolijk van inborst – mijn eigen steentje aan bijdragen.

Mosselen zijn gezond. 100 gram mosselvlees levert slechts 70 kcal op. Ze zijn rijk aan eiwit, mineralen, fosfor, ijzer, jodium en seleen. Het is een waar streekproduct want de mosselkweek in de Waddenzee is tichtigkeer belangrijker dan die in Zeeland waar ze nog op oude roem teren – Zeelands Roem, laat me niet lachen – en bovendien: mosselen bereiden is kinderlijk eenvoudig.

Vlei de zak mosselen in kokend water, eventjes. Met koud water afspoelen, verwijder de lege klep. Dep even met keukenpapier. Maak kruidenboter, met knoflookpoeder, peper, bieslook. Doe er een likje honing door (ja dat moet, overal moet tegenwoordig modieus honing door, het is gewoon suiker maar dan stroperig). Doe een likje van die kruidenboter over de mossel. Wat fijn geraspte oude kaas er over en in de oven ermee. Even gratineren en dat was het. Serveer er friet bij. Als dat niet kan, stokbrood en sop de klep leeg. En natuurlijk een licht wit wijntje erbij.

Zo, dat wordt een gezond, lekker, vrolijk, aangenaam weekje.

Oh ja, humor. De schalen van een mossel heten kleppen. Twee mosselen liggen te rusten. Zegt de ene tegen de ander: “Weet je dat het vandaag de Dag tegen de Steenmarter is?” Zegt de ander: “Joh, hou nou toch even je klep.”

Tijl Uilenspieghel

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.