Le Roux en Ho vinden nieuwe Piet uit

ZUIDWOLDE – Tekenaar Frans Le Roux uit Zuidwolde en zijn Surinaamse zwager, de acteur en filmmaker Mike Ho Sam Sooi, geven het Sinterklaasfeest weer terug aan de kinderen. Deze zomer kreeg Frans Le Roux het bericht van de Groningen Store (in het Forum) dat er klachten waren binnenkomen over de novemberplaat van de Groninger Stadskalender. Dat was nog een oude prent uit 1985 waarop de aankomst van Sinterklaas te zien was, omringd door Zwarte Pieten. Er waren nog 500 stuks te verkrijgen en daarvoor wilde de Groningen Store een oplossing bedenken en belden met Le Roux.

Gelukkig wist Frans Le Roux een oplossing: “we maken een overhangplaat die gemakkelijk in de kalenders gemonteerd kan worden, zodat hij voor de oude prent hangt. En omdat er al duizenden kalenders verkocht zijn kan elke kalenderbezitter de prent gratis ophalen bij de Groningen Store om hem zelf erin te hangen”.

Maar hoe moesten de nieuwe Pieten er uitzien? Roetveegpieten vond Le Roux niet leuk om te tekenen, ze spreken de fantasie van kinderen niet aan. Bovendien zijn ze herkenbaar, een kind ziet direct dat het de buurman of de grote neef is. Dan maar kleurenpieten? Mike Ho Sam Sooi kwam met het lumineuze idee: “We gaan Piet helemaal opnieuw uitvinden! En we laten ons daarbij inspireren door de oude meesters, zoals Pieter Bruegel en Jeroen Bosch, of door hedendaagse fantasiefiguren uit films en games”

Het resultaat is te zien op de nieuwe kalenderplaat waarop allerlei soorten Pieten te zien zijn: Zakkendragerspieten, Matrozenpieten, Kikvorspieten enz. Ze hebben nog wel twee dingen gemeen met de oude Zwarte Pieten: ze dragen een pluim op hun muts en de mensen die Piet spelen zijn voor de kinderen onherkenbaar, want het Sinterklaasfeest moet natuurlijk wel het feest der vermommingen blijven.

Met deze tekening hopen de makers een bijdrage te leveren aan het doen verstommen van de Zwarte Pieten discussie en daarmee het feest weer terug te geven aan de kinderen. Met alle respect voor hen die de oude Zwarte Piet zullen missen, waar ze zulke goede herinneringen aan hebben. Die Piet blijft ook nog steeds zichtbaar op de kalender (hangt onder de nieuwe plaat), want de geschiedenis kun je niet uitwissen, volgens Le Roux. “Maar de kinderen van deze tijd gunnen we graag nieuwe, net zulke mooie herinneringen”

De plaat wordt als losse bijlage bij de Groninger Stadskalender geleverd, en bij de Groningen Store zijn de prenten gratis op te halen voor wie al een kalender in huis heeft (wel foto van kalender laten zien en op=op) De kalender met de nieuwe plaat is ook verkrijgbaar bij shop-fleroux.nl

Van de tekening is ook een 1000-stukjes puzzel uitgebracht door Ravensburger. Voor de gehele print klik hier

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !