Hogelandster pakt met Top Dutch Solar Racing pole position in Marokko

AGADIR – Na anderhalf jaar aan voorbereiding mocht Green Spirit racen tegen de andere solar teams tijdens de kwalificatie. De kwalificatie, bestaande uit één hotlap over het circuit, bepaalt welke positie een solar team krijgt op de eerste racedag. Met een vliegende tijd van 00:02:17 nam Top Dutch Solar Racing, met Alje Zwijghuizen uit Oosteinde in het team, de trofee in ontvangst en behaalden ze pole position! Dit geeft het team een extra boost om vandaag, maandag 25 oktober, te starten aan de uitdagende Solar Challenge Morocco 2021.

Voordat de zelfgebouwde zonneauto’s van de verschillende solar teams de openbare Marokkaanse wegen mogen betreden worden ze eerst onderworpen aan een zorgvuldige technische keuring.

Deze technische keuring, ofwel scrutineering, wordt door de organisatie van de Solar Challenge Morocco 2021 uitgevoerd. Er zijn twee soorten scrutineering, namelijk de statische en dynamische. In beide varianten wordt het kaf van het koren gescheiden.

Tijdens de statische scrutineering wordt er specifiek gekeken of de zonneauto voldoet aan de vooraf opgestelde regels en of de wagen veilig genoeg is. Dit laatste wordt onder andere bepaalt aan de hand van documentatie en resultaten van simulaties zoals sterkteberekeningen. Tot slot wordt er bepaald of de zonneauto “roadworthy” is; als dit zo is krijgt de wagen ook officieel een (Marokkaans) kenteken.

De dynamische scrutineering focust zich op de snelheid, wendbaarheid, stabiliteit en het remvermogen van de zonneauto. Een voorbeeld van een test die gedaan wordt is de “Figure-8”, waarin de zonneauto zoals de naam al impliceert een achtje moet maken. Volgens de reglementen moet de zonneauto dit binnen 18 seconden kunnen doen om het onderdeel te passeren.

Kwalificatie: een hotlap bepaalt de startpositie

Voordat de teams hun positie innemen aan de start bij het voetbalstadion in Agadir, moeten ze eerst een kwalificatieronde rijden om hun startpositie te bepalen. De kwalificatie bestaand uit één hotlap over een geïmproviseerd circuit op de parkeerplaats van het stadion (zie bijlage). Alle 6 participerende teams racen om de snelste tijd neer te zetten en daarmee op pole position te starten. Starten op pole position heeft ontzettend veel voordelen, waarvan één er is dat je andere teams niet meer hoeft in te halen. Dit is vooral heel wenselijk in Marokko, omdat de inhaalmogelijkheden tijdens deze race schaars zijn.

Na een flaming hot lap van coureur Timo Kuizenga, reed Green Spirit een vliegende tijd van 00:02:17, met een gemiddelde snelheid van 68,69 km/h. “Ik moest als eerste starten waar ik eigenlijk niet zo blij mee was omdat ik het uiterste uit mezelf moest halen zonder te weten hoe de anderen hadden gereden.”, zegt Kuizenga. Deze zenuwen waren echter niet te zien op het circuit waar de zonneauto met piepende banden door de bocht ging. “Toen ik over de finish kwam zag ik allemaal mensen juichen, rook ik een intense geur van rubber en gierde de adrenaline door mijn lijf. Het was echt heel gaaf om te doen!”

Met deze tijd verpletterde Top Dutch Solar Racing de andere teams zoals de andere Nederlandse teams Vattenfall Solar Team en Solar Team Twente. Met deze winst start het studententeam uit Groningen morgen op pole position tijdens de Solar Challenge Morocco 2021!

Over Top Dutch Solar Racing

Top Dutch Solar Racing is een studententeam uit Groningen. Deze 22 studenten bouwen samen een zonneauto. Het team bestaat uit studenten van de Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Noorderpoort, ROC Friese Poort en Alfa College. Deze unieke combinatie van MBO-, HBO-, en WO-studenten is wat Top Dutch Solar Racing bijzonder maakt; multidisciplinaire teams zijn de toekomst. Het project wordt in samenwerking met overheden, bedrijven en onderwijsinstellingen mogelijk gemaakt.

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !