Waddenproducenten strijden om Lekkerste Streek van Nederland te worden

WAGENINGEN – Op 29 november 2021 vindt in Woubrugge in Zuid-Holland de landelijke verkiezing ‘Lekkerste Streek van Nederland’ plaats. Diverse streken en regio’s in Nederland als Zeeland, Groene Hart, De Friese Wouden, Veluwe, Overijssel, Limburg en de Wadden strijden tegen elkaar om deze titel te pakken. Elke streek neemt een kok mee die van 3 producten uit die streek een gerecht maakt. Een deskundige jury beoordeelt alle gerechten. De winnaar mag zich Lekkerste Streek van Nederland noemen. Voor de Wadden gaat Chef-kok Aart Wijker van Grand Hotel-Restaurant Opduin op Texel een gerecht maken van Texels lamsvlees, Kollumer zoete erwt en Groninger zwarte waddenmosterd. Streekeigen Producten Nederland (SPN) uit Wageningen organiseert de verkiezing.

De belangstelling voor regionaal geproduceerd, eerlijk voedsel is mede dankzij de coronacrisis sterk toegenomen. De consument hecht steeds meer belang aan de afkomst van zijn voedsel en welke impact het heeft op onze leefomgeving en is in toenemende mate bereid daar een eerlijke prijs voor te betalen. De vraag naar streekproducten zit in de lift, dat merkt ook het Erkend Streekproduct Keurmerk van SPN en de daarbij aangesloten regionale organisaties en producenten. Om dit te vieren organiseert SPN de landelijke verkiezing “Lekkerste Streek van Nederland’. “Het is een kookwedstrijd, maar het is veel meer dan dat. De deskundige jury kijkt niet alleen naar creativiteit van de kok, smaak en presentatie, maar even zo belangrijk is het gebruik van Erkende Streekproducten, streekgebondenheid, duurzaamheid en het verhaal achter de producten”, vertelt Annette van Ruitenburg van Stichting Waddengroep. De Waddengroep coördineert deelname aan de verkiezing vanuit het Waddengebied.

Texels lamsvlees, Kollumer zoete erwt en Groninger zwarte waddenmosterd

Vanuit het project ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’, die Stichting Waddengroep samen met NHL Stenden en Visit Wadden uitvoert, zijn een 3-tal Waddenproducten genomineerd voor de verkiezing. Texels lamsvlees, de Kollumer zoete erwt en Groninger waddenmosterd gemaakt van zwart mosterdzaad.

Echt Texels Lam, is afkomstig van lammeren geboren, geweid en geslacht op Texel. Lamsvlees met een duidelijke herkomst, zowel qua ras als gebied. Echt Texels Lam heeft bij de moeder gezoogd. De lammeren hebben een belangrijke periode van hun leven buiten gelopen. De Vereniging Schapen Eiland Texel zorgt dat dit streek cultureel erfgoed, en daarmee het Echt Texels lamsvlees, behouden blijft voor Texel.

De Kollumer zoete erwt is een Grauwe erwtensoort en was bijna uitgestorven. Gelukkig werd de Kollumer zoete erwt door Jan van der Velde uit Kollum (vandaar de naam!) op het nippertje van de ondergang gered. Piet Hoekstra uit St. Jacobiparochie kreeg 6 erwten van Jan van der Velde en heeft hieruit samen met collega Jaap de Jong uit Oosterbierum vanaf het jaar 2006 weer een letterlijk en figuurlijk bloeiende teelt opgezet. Daarna sloot Bruinsma Bio zich aan, gezien er ‘nieuwe vraag’ was vanuit de biologische hoek. Groothandel Greydanus uit Heerenveen verhandelt deze erwt ook onder zijn label ‘Peul Natuur’.

In de 19e eeuw werd in Nederland volop mosterdzaad geteeld, onder andere langs de Groninger Waddenkust op het Hogeland. Echter is in Nederland nu de mosterdteelt nagenoeg verdwenen. Sporadisch wordt nog Gele mosterdzaad geteeld. Zwarte mosterd is de minder bekende variant en was totaal verdwenen uit Nederland. Ale en Hero Havenga van biologisch akkerbouwbedrijf Landgoud in het Groninger Kloosterburen hebben het aangedurfd de teelt en productie van juist zwarte mosterdzaad weer op zich te nemen een paar jaar geleden. Abrahams Mosterdmakerij in Eenrum produceert de mosterd.

Project ‘Waddengastronomie versterkt Werelderfgoedbeleving’

Stichting Waddengroep is een netwerk van zo’n 300 ‘groene’ waddenondernemers. Met subsidie van het Waddenfonds zet de Waddengroep samen met projectpartners NHL Stenden en Visit Wadden dit netwerk in om waddengastronomie als toeristisch waddenproduct op de kaart te zetten. Tot en met 2026 gaan ze 50 waddenfoodroutes, online marktplaatsen, kennisontwikkeling en -uitwisseling via o.a. masterclasses, receptuur, Waddenschijf van Vijf en scholingmodules ontwikkelen en uitvoeren. Daarnaast brengt Visit Wadden dit voor het voetlicht via o.a. de jaarlijks terugkerende Maand van het Waddenmenu, maar ook via de verkiezing ‘Lekkerste Streek van Nederland’ . Provincie Fryslân, Provincie Noord-Holland en Provincie Groningen cofinancieren het programma (www.waddenvoedsel.nl).

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !