Baflo heeft warme bakkerij weer terug

BAFLO – Proef Lokaal Bakkerij Rutgers opent op woensdagochtend 10 november weer de winkeldeur aan de Heerestraat in Baflo. Daarmee heeft het dorp Baflo zijn warme bakkerij weer terug die in april van dit jaar stopte na meer dan 80 jaar. De Stichting Proef Lokaal Bakkerij Rutgers pakte de uitdaging op om een bakkerij nieuwe stijl te starten. Met een sociale missie: Bakken vanuit het hart!

Met een leer- werkbedrijf dat bijdraagt aan de leefbaarheid van het dorp. Dat gebeurt door een zelf organiserend team van 5 vaste medewerkers, meer dan tien vrijwilligers en enkele plekken voor leerlingen en (re)integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Aan de winkel is een gezellige Kovviehouk toegevoegd zodat er ook een ontmoetingsplek voor het dorp is bijgekomen. In het assortiment van de bakkerij komen oude vertrouwde toppers terug zoals het fameuze roggebrood en hardbrood (scheepsbeschuit).

Brood, banket, koek en koffie

De feestelijke heropening van de bakkerij op 10 november vindt plaats om 10.00 uur ’s ochtends en wordt verricht door Tjaco Rutgers, die van 1978 tot 1996 de naamgever en drijvende kracht was van bakkerij Rutgers. Zijn zoon en opvolger Anne die tot april 2021 de bakkerij leidde staat het nieuwe team bakkers met raad en daad bij. Het nieuwe team van 3 bakkers werkt nu met een aantal nieuwe machines en een nieuwe oven. Bakker Anne Rutgers helpt daarbij met zijn top-recepturen en ruime ervaring. In de winkel worden nu ook de vrijwilligers ingewerkt die onder leiding van Anita Jannenga gaan helpen met de verkoop en de bediening in de Kovviehouk. Binnenkort in Baflo dus weer brood, koek en banket van de lokale warme bakker. Met daarbij een lekkere kop koffie!

Gedragen door vrijwilligers

Op weg naar de opening is door een grote groep mensen, aannemer, bouwers, vrijwilligers en medewerkers veel werk verricht om alles in gereedheid te krijgen. Het is bijzonder dat het dorp het initiatief tot behoud van de warme bakkerij zo krachtig ondersteunt. Met een financier uit het dorp die de hypotheek voor aankoop van het pand verstrekte, met een vaste groep van zeven helpers in de bouw en vanaf de opening meer dan 10 vrijwilligers die meedraaien in de winkel, schoonmaak en andere werkzaamheden.

Steun van fondsen

De bakkerij is in de laatste tijd stevig gerenoveerd. De winkel is opgefrist en het oude balkenplafond is weer zichtbaar, er is ruim sanitair voor bezoekers aangelegd en de bakkerij is voorzien van een nieuwe vloer en plafond. Ook is er fors geïnvesteerd in apparatuur in de bakkerij. Deze investeringen zijn mogelijk gemaakt door subsidies en leningen van Stichting DOEN en Rabobank Foundation en een lening van het Fonds Nieuwe Doen. Ook is een samenwerking aangegaan met Vakland Het Hogeland om de bakkerij beschikbaar te maken voor leer-werkplekken, praktijkoriëntaties en workshops voor schooljeugd. In het nieuwe jaar zal Proef Lokaal Bakkerij Rutgers ook workshops brood en banket bakken gaan aanbieden voor gezelschappen en kinderfeestjes.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.