Inzamelaars oud papier krijgen garantieprijs, experiment in Pieterburen

HET HOGELAND – Het college van B&W komt met een garantieprijs voor organisaties die oud papier inzamelen. Hiermee verwacht het college een bijdrage te kunnen leveren aan de doelstelling om in 2025 de hoeveelheid restafval te beperken tot 30 kilo per inwoner.

Met de regeling wordt een minimumprijs gegarandeerd voor het geval de prijs voor oud papier laag is. Ook neemt de gemeente vanaf volgend jaar een aantal kosten voor rekening die papierinzamelaars maken om oud papier in te kunnen zamelen. Het gaat dan om kosten voor opslag, overslag en natransport van het papier. Verenigingen die papier inzamelen verdienen hierdoor straks zo’n 30 euro méér per zeecontainer met oud papier. De subsidieregeling heeft geen invloed op de afvalstoffenheffing die inwoners betalen. Het college vindt het belangrijk dat het loont voor verenigingen die zich inzetten en bijdragen aan de scheiding van afval. De aparte inzameling van papier voorkomt dat dit in de grijze container verdwijnt.

In Pieterburen wordt nu geen oud papier ingezameld. Daarom start de gemeente daar vanaf januari volgend jaar een proef met papiercontainers aan huis. Elk huishouden in dat dorp krijgt een aparte container voor oud papier. De container wordt door de gemeente geleegd.

De opbrengst van het oud papier van Pieterburen gaat naar de gemeente. Hiermee is er met ingang van volgend jaar overal in Het Hogeland een mogelijkheid voor inwoners om hun oud papier op te laten halen of te brengen.

Wethouder Theo de Vries: “We zijn de inzamelaars van oud papier dankbaar voor hun werk. Ze dragen flink bij aan de scheiding van bruikbare afvalstoffen. Met de garantieregeling houden we de inzamelstructuur in stand en zijn de inzamelaars verzekerd van hun inkomstenbron.”

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !