Artemisser Willem Hofman trotseert onstuimige Berenloop Marathon

TERSCHELLING – Het eiland Terschelling stond het afgelopen weekend in het teken van de 24e editie van de Berenloop Marathon met keuze uit de hele marathon, de halve marathon, de 5 en de 10 kilometer en een jeugdloop. Vele duizenden hardlopers wisten de weg naar het prachtige waddeneiland te vinden.

Willem Hofman was zondag een van de totaal 571 gefinishte deelnemers aan de marathon. Een marathon die vanwege het afwisselende, geaccidenteerde parcours al als zwaar bekend stond. Een harde (tegen) wind en veel regen maakten het de lopers nog moeilijker. De route met de start in de Torenstraat en de finish onder de Brandaris volgde het gehele eiland: van West naar de Boschplaat en terug door de polder, de duinen en het bos. Het gedeelte strand werd door te hoog water als gevolg van de harde wind op het laatste moment nog geschrapt en vervangen. De Winsumer finishte uiteindelijk na 4.05.23 uur als 15e bij de Mannen 40. Een alleszins acceptabele tijd gezien de (weers)omstandigheden.

Aan de halve marathon deden totaal 3270 gefinishte lopers mee. Hieronder ook de Winsumers Fanny Kaper en Elizabeth Hofman. Zij liepen een route van West over de Hoofdweg naar de dorpen Midsland en Formerun en daarna door het bos en de duinen. Het gedeelte strand werd ook op deze afstand geschrapt. Tot 500 meter voor de finish ging de strijd gelijk op. Een korte eindsprint van Kaper werd Hofman te veel. Onder de Brandaris passeerde Fanny Kaper het finishdoek als 254e bij de Vrouwen senioren na 2.13.00 uur. Zij verbeterde haar beste tijd op halve marathon, gelopen op 17 oktober jl. in Amsterdam, met 4.10 minuten. Elizabeth Hofman volgde na 2.13.17 uur goed voor de 189e plaats bij de Vrouwen 40.

Een dag eerder stonden er bijna 2000 deelnemers aan de start voor de 5 en de 10 kilometer. Hieronder ook Tina Bosker en Wineke Snippe uit Winsum die voor het eerst aan een 10 kilometer wedstrijd onder de vlag van Artemis deelnamen. De start en finish was op het voetbalveld naast een aparthotel en de route ging over glooiende fietspaden en door bossen en duinen van West. Ze klokten beide dezelfde tijd: 1,08.34 uur. Bosker werd hiermee 153e bij de vrouwen senioren. Snippe klasseerde zich als 137e bij de Vrouwen

Plantsoenloop

Ongeveer 2600 deelnemers stonden zaterdag aan de start van de 63e editie van de Plantsoenloop. Het heuvelachtige Noorderplantsoen vormde op deze prachtige dag en in schitterende herfstkleuren als vanouds het decor van deze loop.

Bij de Plantsoenloop heeft men de keuze uit de afstanden 1, 2, 4 en 8 kilometer. De belangstelling voor de kortere afstanden was enorm. Maar liefst 1900 enthousiaste kinderen tot en met 14 jaar bijgestaan door al even enthousiaste ouders en overige toeschouwers deden hun uiterste best om de finish te halen en de verdiende medaille in ontvangst te nemen.

Artemis-deelnemer Titus Franzen uit Winsum merkte op dat hij de kidsrun het mooiste onderdeel van de Plantsoenloop vond. “Prachtig om te zien hoeveel plezier de (basisschool)kinderen en de begeleidende ouder(s)  hadden en er met elkaar een feestje van maakten. Jonge mensen enthousiast maken voor niet alleen de hardloopsport maar ook de bestrijding van de toenemende bewegingsarmoede in het algemeen is heel belangrijk. Wat dat betreft is er voor de diverse instanties nog veel werk aan de winkel”, aldus Franzen.

Titus Franzen zelf kwam uit op de 4 kilometer. Hij finishte met een tijd van 25.52 minuten als 11e bij de Mannen 55 met dank aan het trainingsschema van trainer Jaap Smith.

Dorpsgenoot Nienke Schollema startte eveneens op de 4 kilometer. Het was haar eerste officiële wedstrijd onder de vlag van Artemis. Zij noteerde als 55e bij de Vrouwen senioren een tijd van 33.46 minuten.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !