Nieuwe kortsluitingsweg Winsum heet Novaweg

WINSUM – De naam Novaweg voor de noordelijke ringweg van Winsum is een eerbetoon aan ‘Nova Zembla’, de ijskoude vlakte waar de huidige Bloemenbuurt (Obergum Noord) in de vorige eeuw is gebouw. Wethouder Eltjo Dijkhuis onthulde vanmiddag de nieuwe naam. Marten Siegers en Karla Dijkstra, twee van de vier indieners van de nieuwe straatnaam, waren erbij en kregen een mand vol lokale lekkernijen. De nog aan te leggen spoortunnel krijgt de naam Novatunnel.

De nieuwe weg staat al lange tijd bekend onder de werknaam ‘Kortsluiting’. Het gaat om een kortsluitverbinding tussen de Onderdendamsterweg en de N361. De gemeente Het Hogeland vroeg inwoners van Winsum om zelf een naam te bedenken voor de nieuwe weg en de bijbehorende spoortunnel. Dat leverde veel reacties op. ‘Novaweg’, ‘Galgeweg’ en ‘Obergumermeeden’ werden geselecteerd door de straatnamencommissie van Het Hogeland. Vervolgens mocht men stemmen op een van deze drie namen. Van de bijna 700 uitgebrachte stemmen behaalde Novaweg 56 procent; Galgeweg 25 en Obergumermeeden 19 procent.

Wethouder Eltjo Dijkhuis geeft kort uitleg over het project

Met de onthulling is de eerste fase van het project afgerond: de herinrichting van de Onderdendamsterweg, de aanleg van een nieuwe kruising en de aanleg van de bouwweg. De volgende fase – de bouw van de spoortunnel – begint in december en medio 2022 wordt het verkeersplein aangelegd op de N361. Uiterlijk in januari 2023 gaat de nieuwe verbindingsweg open voor verkeer.

Wethouder Eltjo Dijkhuis: “Ik ben blij dat we na jarenlange voorbereidingen de afgelopen maanden meters hebben gemaakt. Door de aanleg van de nieuwe weg neemt de verkeersdrukte in het centrum van Winsum sterk af. Hierdoor wordt het centrum prettiger en veiliger. Ook de Onderdendamsterweg is verkeersveiliger en geluidsarmer gemaakt. Dit project is een aanwinst voor Winsum. Dat het erg leeft onder de inwoners blijkt ook uit het grote aantal voorstellen en stemmen die we hebben ontvangen voor de nieuwe naam.”

 

 

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !