Onderzoek naar zwarte wieken windmolens tegen vogelslachtoffers

EEMSHAVEN – De provincie Groningen en energieproducent RWE gaan onderzoek doen naar de effecten van een zwarte wiek bij windturbines. Er zijn aanwijzingen dat hierdoor het aantal slachtoffers onder vogels fors kan dalen.

Het gaat per windturbine om het zwart verven van één wiek. Onderzoek in Noorwegen, op het eiland Smøla, heeft aangetoond dat dit tot 70 procent minder botsingen met vogels leidt. Er wordt nu onderzocht of dit ook voor de situatie in Nederland geldt. Hiervoor krijgen zeven bestaande turbines van RWE in windpark Eemshaven een zwarte wiek. De tiphoogte is 140 meter. Het onderzoek is inmiddels gestart en loopt tot eind 2024. De kosten zijn  begroot op 600.000 euro.

Uit experimenten blijkt dat door het zwart verven van een wiek vogels de wiek beter kunnen zien. Dit heeft te maken met de manier waarop vogels de bewegende rotor van een windturbine waarnemen. Als de wieken snel draaien kunnen de drie afzonderlijke wieken als het ware ‘samenvloeien’ tot een wazige schijf die door de vogels mogelijk wordt geïnterpreteerd als een veilig gebied om doorheen te vliegen. Het zwart verven van één wiek zorgt voor een onderbreking in het patroon, waardoor het samenvloeien van de wieken tot één beeld minder snel optreedt.

Vanwege de positieve resultaten met de zwarte wiek bij het veldexperiment in Noorwegen, is in Nederland ook brede interesse voor deze maatregel ontstaan. Voordat deze techniek op grote schaal in Nederland ingezet kan worden, moet eerst onderzocht worden wat de effecten van een zwarte wiek precies zijn. In Nederland komen deels andere vogelsoorten voor, is het landschap heel anders dan in Noorwegen en speelt bijvoorbeeld de nachtelijke vogeltrek op wiekhoogte een belangrijke rol in de vogelsterfte.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier of voeg het nummer 0613928528 toe aan je contacten.