Lokale partijen en CDA doen het goed in tussentijdse verkiezingen

DEN HAAG – Het CDA en lokale partijen hebben goed gescoord bij de herindelingsverkiezingen in elf gemeenten. Dat aantal wordt teruggebracht tot drie. Zo kwam in Purmerend de Stadspartij-Beemster Polder Partij als grootste uit de bus, een lokale fusiepartij.

De PvdA werd tweede in Purmerend, gevolgd door de VVD. De verkiezingen waren nodig omdat de gemeente Beemster vanaf 1 januari 2022 bij Purmerend hoort. In de Noord-Hollandse gemeente nam woensdag minder dan een derde de moeite om te gaan stemmen: 32,4 procent.

Fusies zorgen daarnaast voor drie nieuwe gemeentenamen in Nederland. Daar werd eveneens gestemd woensdag. Zo vormen in Noord-Holland Heerhugowaard en Langedijk de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Daar eindigde de Dijk&Waardse Onafhankelijke Partij (DOP) bovenaan. Lokaal Dijk en Waard nam de tweede plek in. De VVD werd derde. Het opkomstpercentage was 35,99 procent.

In Noord-Brabant ontstaan twee nieuwe gemeenten. Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis worden gemeente Land van Cuijk. Daar werd het CDA de grootste, met daarachter Team Lokaal en Liberaal LVC. Het opkomstpercentage was 49,51 procent. Dat is nog altijd lager dan de gemiddelde opkomst dan bij de raadsverkiezingen van 2018. Toen bracht bijna 55 procent een stem uit.

Uden en Landerd worden samen gemeente Maashorst. Jong Maashorst heeft daar de meeste stemmen gehaald. Het CDA eindigde op plek twee met daarachter Voor de Dorpen. Het opkomstpercentage in Maashorst was 42,38 procent.

Forum voor Democratie deed in alle gemeenten als nieuwkomer mee en lijkt volgens lokale media overal een plek in de gemeenteraad te hebben bemachtigd. In zowel Land van Cuijk als Maashorst gaat het om één zetel. In Dijk en Waard behaalt FVD drie zetels en in Purmerend twee zetels.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !