Slecht weer bedreigt staart van de bietenoogst

HET HOGELAND – Regen en aankomende vorst vormen een bedreiging voor de oogst van suikerbieten. Maandag 29 november moest er nog 19 procent van het totale suikerbietenareaal gerooid worden. En de weersomstandigheden verslechteren snel.

In grote delen van het land kan het neerslagtotaal in een week tijd tot boven de 50 mm oplopen. Na Sinterklaas volgt mogelijk serieus winterweer. Hier komt de komende dagen meer duidelijkheid over, als de route van de depressietrein die op gang is gekomen beter kan worden ingeschat, zo meld de vakwebsite Akkerwijzer.

Al enkele dagen zijn er aanwijzingen dat vanaf Sinterklaas met name in het binnenland lichte tot matige vorst mogelijk is. Wellicht voorafgegaan door sneeuw. Vooral in Zuidoost-Nederland is er kans op een enkele centimeters dik sneeuwdek, blijkt uit kaarten van het Europese weercentrum ECMWF tot en met midden volgende week.

Wel geldt in het hele land het bewaaradvies code C voor neerslag. Het advies is bij meer dan 10 mm neerslag in twee dagen bietenhopen met vliesdoek af te dekken zodat het product droog blijft. Sowieso is het standaardadvies van het suikerconcern Cosun ieder jaar om voor 1 december te rooien, aangezien de kans op verzadigde grond en een vorstperiode in dit jaargetijde toenemen. Maar dit betreft een advies, het is geen verplichting. Dat er nog bijna 20 procent van de suikerbieten gerooid moet worden in de week voor Sinterklaas, wijkt niet af van het langjarig gemiddelde, laat Cosun weten.

De laatste keer dat de bietencampagne op het eind serieus gehinderd werd door winterweer was in 2010. Toen begon eind november een vorstperiode die ruim een maand duurde. De gemiddelde etmaaltemperatuur in december kwam in De Bilt uit op 1,5 ⁰C onder het vriespunt. Sindsdien is het in de laatste maand van het jaar niet meer zo koud geweest./BM

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !