Koolraapstamppot

Ingrediënten

4 personen

  • 800 gr. kruimige aardappels
  • 1 grote koolraap
  • 2 uien
  • 2 el. appelstroop
  • peper en zout
  • klontje boter + wat extra
  • scheutje melk
  • 2 rookworsten

Optioneel:

  • 2 appels
  • 50 gr. roomboter

Bereidingswijze

Zet een flinke pan met een ruime laag water op het vuur en breng aan de kook.

Snijd de boven- en onderkant van de koolraap en snijd de koolraap vervolgens in dikke plakken. Met een scherp koksmes is dit makkelijk te doen. Snijd vervolgens de dikke schil van de koolraap en snijd er lange repen van. Deze repen snijd je tot slot in blokjes. Doe de blokjes koolraap in het water en laat vijf minuten koken.

Schil intussen de aardappels en snijd in gelijke stukken. Doe de aardappels na vijf minuten bij de koolraap en laat 2o minuten meekoken. Terwijl de aardappels en koolraap staan te koken pel je beide uien en snijd je deze in kleine stukjes. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak de ui mooi bruin. Doe het vuur uit en laat staan voor zo. Bereid intussen ook de rookworsten zoals aangegeven op de verpakking.

Giet de aardappels en koolraap af en laat kort droogstomen. Doe een klont roomboter in de pan, voeg een scheutje melk toe en stamp samen met de gebakken ui en appelstroop tot een romige stamppot. Kruid naar smaak met peper en zout. Serveer de koolraapstamppot met de rookworst.

Variatie: koolraapstamppot met appeltjes uit de oven

Zet de gril van je oven op de hoogste stand. Vet een flinke ovenschaal in met boter en schep hier de koolraapstamppot in. Schil twee appels, verwijder de klokhuizen en snijd in dunne plakjes. Leg de plakjes appel schuin tegen elkaar op de stamppot. Snijd ook de worst in plakjes en leg tussen de appels. Snijd 50 gram roomboterin kleine blokjes en verdeel over de appel en rookworst. Zet de ovenschaal zo’n vijf tot tien minuten in de oven tot de bovenste laag mooi bruin is.

Eet smakelijk en tot volgende week.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !