Kennismaken met de sector Horeca, Bakkerij en Recreatie

WINSUM – Eind november hebben leerlingen van Terra Winsum en Het Hogeland College in Winsum tijdens een roadshow diverse regionale bedrijven bezocht in de sector Horeca, Bakkerij en Recreatie (HBR). Dit initiatief werd mede mogelijk gemaakt door de inzet van Vakland Hogeland. In totaal mochten 34 leerlingen, onder leiding van een docente en twee studenten van de opleiding Hospitality van het Noorderpoort, een kijkje in de keuken nemen bij Landal Natuurdorp Suyderoogh, Proef Lokaal Bakkerij Rutgers en Garnwerd aan Zee.

“De roadshow is een uitstekend middel om leerlingen, die aan het begin van hun beroeps- en opleidingskeuze staan, te helpen bij het kiezen van een goede vervolgopleiding. Met een aansprekend programma waarbij leerlingen kennismaken met leuke en interessante bedrijven en beroepen, hopen wij een goed beeld van de sector aan de leerlingen te presenteren. Daarnaast is het mooi dat wij samen met vmbo- en mbo-scholen en plaatselijke bedrijven de veelzijdigheid in de regio kunnen laten zien. Er zijn regionaal voldoende kansen en mogelijkheden voor onze leerlingen!”, aldus Jelte Wolters (decaan Terra) en Annemien Rots (decaan HHC).

Programma

Het eerste bedrijf dat bezocht werd tijdens de roadshow was Landal Natuurdorp Suyderoogh. Leerlingen mochten een speurtocht over het park doen. Zo konden ze kennismaken met de diversiteit van de werkzaamheden die op het park uitgevoerd worden. De leerlingen vervolgden hierna hun reis naar het dorp Baflo. Daar is onlangs een bakkerij heropend, die aan het begin van dit jaar door het uitblijven van een opvolger zijn deuren had gesloten. Mede door inzet van Vakland Hogeland is deze bakkerij omgebouwd tot niet alleen een bakkerij, maar ook een leerwerkplek voor een ieder die onderdeel wil zijn van een bakkerij. Na het nuttigen van de aangeboden lunch ging de reis verder naar Garnwerd. Daar bezochten de leerlingen horecagelegenheid Garnwerd aan Zee. De leerlingen kregen een uitgebreide toelichting op alle uit te voeren werkzaamheden, maar ook het belang van het werken in teamverband werd nog eens benadrukt.

Om echt een idee te krijgen hoe het werkt op de werkvloer, mochten de leerlingen bestellingen opnemen bij klasgenoten en die vervolgens ook bedienen. Een leuke ervaring, waar enthousiast op werd gereageerd.

Mede door de enthousiaste inzet van de drie bedrijven willen de decanen van beide vmbo-vestigingen in Winsum vaker dit soort roadshows organiseren. Ze willen daarbij de kansen voor hun leerlingen in onze regio laten zien. Zo kunnen leerlingen op een later moment een roadshow volgen voor de sectoren techniek en bouw, maar in de toekomst ook bijvoorbeeld richting zorg en welzijn en groen. Er komt zeker een vervolg aan dit succesvolle initiatief.

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !