Regering wil gaskraan extra open zetten

HET HOGELAND – Er moet dit jaar twee keer zoveel Gronings aardgas worden gewonnen dan aanvankelijk gepland. De Gasunie houdt er rekening mee dat er maximaal 7,6 miljard kubieke meter gas gewonnen moet worden in Groningen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat er dit gasjaar, dat loopt van oktober 2021 tot september 2022, maximaal 3,9 miljard kubieke meter gas werd gewonnen. Nu blijkt dat op te kunnen lopen tot maximaal 7,6 miljard kubieke meter bij gemiddelde temperaturen.

Mocht er alsnog een erg koude winter komen, dan kan het totaal nog iets hoger uitvallen. Momenteel is het gasjaar juist iets warmer dan gemiddeld, wat zou kunnen betekenen dat de totale gaswinning iets lager uitvalt dan die 7,6 miljard.

Zonder extra gaswinning uit Groningen is er vanaf april onvoldoende laagcalorisch gas beschikbaar om de leveringszekerheid te borgen, schrijft demissionair minister Stef Blok (VVD) van Economische Zaken aan de Tweede Kamer. De gasopslagen bij Norg en Grijpskerk kunnen dan ook niet of onvoldoende worden gevuld.

Een gasberging een jaar lang niet vullen is volgens Blok niet realistisch. “Het onvoldoende vullen van Norg leidt er volgens Gasunie onvermijdelijk toe dat het Groningenveld moet worden ingezet ten behoeve van de leveringszekerheid in de winter van 2022-2023, zelfs bij een gemiddeld temperatuurverloop dat jaar,” zo zegt minister Blok.

Dat er meer gaswinning nodig is in Groningen heeft twee oorzaken. In de eerste plaats de vertraagde oplevering van de stikstoffabriek bij Zuidbroek, waar buitenlands gas geschikt wordt gemaakt voor gebruik in Nederland. Door de latere oplevering moet er meer gas worden gewonnen in Groningen om de vertraging te overbruggen. De tweede tegenvaller komt uit Duitsland, waar de gasvraag hoger blijkt dan verwacht. Duitsland heeft aangegeven 1,1 miljard kubieke meter gas meer nodig te hebben om in de energiebehoefte te kunnen voorzien. Enerzijds omdat energiebesparende maatregelen bij de Duitsers minder goed blijken te werken en anderzijds omdat er in Duitsland zelf minder laagcalorisch gas is gewonnen.

Het nieuwe kabinet neemt voor 1 april dit jaar een definitief besluit over de extra gaswinning./Webredactie

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !