Staatssecretaris Vijlbrief: “Groningers kunnen van mij vooral daadkracht verwachten”

GRONINGEN – “Groningers, jullie kunnen ervan uitgaan dat ik aan jullie kant sta,” zei Hans Vijlbrief, de nieuwe staatssecretaris voor mijnbouw  vandaag, maandag, aan het eind van zijn werkbezoek aan Groningen.

De nieuwe staatssecretaris voor mijnbouw viel vorige week met de neus in de boter: de geplande verhoging van de gaswinning en de chaos van vorige week rond de 10 duizend euro subsidieregeling. En zaterdag ook nog eens een van de grootste demonstraties sinds jaren in Groningen.

Wethouder Rutgers: “Mijn indruk van het gesprek is dat hij er op gebrand is dit goed aan te pakken”

Vijlbrief sprak vandaag met gedupeerden in Middelstum. Op het provinciehuis sprak hij met wethouders van de bevingsgemeenten. Kristel Rutgers, wethouder in Het Hogeland, zegt: “Hij zei letterlijk dat je vertrouwen wint door daden en niet woorden. Ik had de indruk dat hij heel goed door had wat de situatie met mensen doet. Hij had een houding van: help me, vragend, wat is nodig. Mijn indruk van het gesprek is dat hij er op gebrand is dit goed aan te pakken,” aldus Rutgers. Zij voegt er aan toe: “Ik blijf kritisch, de staatssecretaris moet laten zien wat hij voor Groningen doet.” Tijdens de persconferentie verklaarde Vrijbrief: “Ik zou willen dat de mensen de moed erin houden en dat ze geloven dat ik wat aan de problemen hier ga doen.”

“De gesprekken met mensen die lijden onder de aardbevingen, dat heeft diepe indruk op me gemaakt,” zei Vijlbrief tijdens de persconferentie “Groningers kunnen van mij vooral verwachten dat ik daadkracht zal inzetten in Den Haag en hier in Groningen alles zal doen om hen recht te doen. Dat zal niet makkelijk gaan, dat zal niet altijd zijn wat iedereen wil.”

Drukte tijdens de fakkeltocht afgelopen zaterdag

Vijlbrief liet weten dat hij deze week nog contact zal hebben met Duitsland over de toegenomen vraag naar Gronings gas. Hij wil van de Duitsers meer weten over de achtergrond van die extra vraag. Dat is naast de vertraging van de bouw van de stikstoffabriek in Zuidbroek en onvoldoende gasvoorraden een van de oorzaken van de verhoging van de gaswinning. /BM

 

Bericht, tip, foto, video, activiteit enz. voor Omroep het Hogeland? Klik dan hier !